SIMPTOMI UPALE MJEHURA Ove stvari nikako ne smijete ignorirati

Cistitis ili upala mokraćnog mjehura uzrokovana je pojavom bakterija u mokraći.

Postoje i druga stanja koja mogu provocirati upalu te i neki nebakterijski i neinfektivni uzroci. U tom slučaju ne dolazi do povećanja broja bakterija u mokraći i mokraćnom mjehuru. Najčešća bakterija koja uzrokuje upalu mokraćnog mjehura je Escherichia koli te druge enterobakterije, piše Magazin.hr

Češča pojava kod žena

Ove infekcije češće su kod žena, posebice za vrijeme reproduktivnih godina. Razlog tome je činjenica i specifičnost građe ženskog donjeg urogenitalnog trakta, točnije, blizina uretre te vaginalne i fekalne bakterijske flore. Jedan od razloga zašto žene oboljevaju nešto ćešće je i to što se za vrijeme spolnog odnosa ozlijeđuje mokraćna cijev te lakše dolazi do infekcije. Upala se u pravilu javlja ako se bakterije razmnože u tijelu i ne izbacuju iz tijela mokrenjem. Kod muškaraca su upale mokraćnog mjehura riječe te uglavnom počinju s infekcijom mokraćne cijevi koja se širi u prostatu pa dalje u mjehur. Najčešći uzrok nastanka upale mjehura kod muškaraca je trajna bakterijska infekcija prostate.

Neki od uzroka nastanka simptoma upale mjehura može biti i obično pothlađivanje jer na neki način iritira mokraćni mjehur ili oslabi prirodni imunitet uretre kod žena.

Premda je najčešći uzrok bakterijska infekcija, upala mjehura može biti i gljivična, postradijacijska, ona uzrokovana spolno prenosivim uzročnicima te ona koja nastaje uslijed iritacije mokraćnog mjehura kamencem. Spolno prenosivi uzročnici mogu biti bakterije klamidije i mikroplazme. Kod muškaraca uzrok može biti i povećana prostata.

Simptomi upale mjehura

Kao glavni simptom uglavnom se navodi poremećaj funkcije mokrenja, no ono može nastati i radi pretjerane psihičke napetosti. Simptome upale mjehura trebali bi znati prepoznati jer se ona uglavnom pojavljuje iznenadno i kratko traje, a ako se ne izliječi do kraja može uzrokovati kroničnu upalu mokraćnog mjehura koju je mnogo teže liječiti. Rano liječenje simptoma i nakupljanja bakterija može vas spastiti dugotrajnih posljedica i borbe s bakterijama.

Glavni simptomi su:

mutna mokraća ili mokraća u kojoj se vide tragovi krvi
češće mokrenje nego inače
mokraća ima čudan i neugodan miris
za vrijeme mokrenja osjećate bol ili peckanje
osjećaj kao da stalno trebate mokriti te stalan osjećaj pritiska
grčevi u donjem dijelu abdomena ili donjem dijelu leđa
povišena tjelesna temeperatura i snažni bolovi u predjelu bubrega (donja strana leđa)

Bol uzrokovana upalom mjehura uglavnom se osjeća iznad stidne kosti i u leđima. Krv u mokraći uslijed upale pojavljuje se kod oko 30% osoba. Infekcija mokraćnog mjehura može proći bez ikakvih ili samo sa slabim simptomima te se može otkriti sasvim slučajno. Ovo istovremeno znači da su kod nekih osoba uslijed upale ovi simptomi jače ili slabije izraženi. Tako se kod starijih osoba simptomi pojavljuju vrlo rijetko, a ishod toga može biti inkontinencija ili nemogućnost zadržavanja mokraće. Povišena tjelesna temperatura rijetko raste iznad 37,5°C.

Liječenje može biti dugotrajno

Nakon osjećanja simptoma bit će potreban liječnički pregled kako bi se ustanovilo da je uzrok nastanka infekcija mokraćnog mjehura. Dijagnoza se postavlja nakon vađenja krvi i pregleda uzorka mokraće. Za uzorak se uzima srednji mlaz u sterilnu posudicu. Ukoliko u mokraći postoji povećan broj leukocita može se potvrditi dijagnoza cistitisa ili upale mjehura. Ako osoba ima infekciju, najčešće je jedna vrsta bakterija prisutna u velikom broju.

Ukoliko se infekcije često ponavljaju, tada je još važnije pronaći točan uzrok. U tome može pomoći cistoskopija što označava neposredno gledanje u mjehur uz pomoć instrumenata.

Kod osoba kod kojih se ne pojavljuju simptomi u pravilu nije potrebno liječenje jer će bakterije same izaći iz organizma. Prvi korak je pijenje mnogo tekućine kako bi se izbacile bakterije iz tijela, a u to vrijeme druge snage organizma odstranjuju ostatak uzročnika infekcije. Prije nego se osobi daju antibiotici potrebno je da se zaključi ima li osoba još neko stanje koje bi moglo pojačavati infekciju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAPUSTIO KLUPU

VLAŠIĆ: Širokom želim sve najbolje

Viceprvak Bosne i Hercegovine ekipa Širokog ostala je bez trenera Hrvoja Vlašića.Iako se u javnosti govori da bi Danijel Jusup ponovo mogao put Pecare,...