Šestonožni robotski pas vodič velika je pomoć slabovidnima u Kini

Robotski pas razvijen u Kini mogao bi pomoći kod ozbiljnog nedostatka pasa vodiča u Kini, omogućavajući slabovidnima da se, u doba umjetne inteligencije, bolje kreću i snalaze.

Pas, kojeg su razvili inženjeri sa Sveučilišta Jiaotong u Šangaju, ima jedinstven dizajn sa šest nogu, kao i napredne navigacijske i sigurnosne značajke.

Tijekom terenskog testa 41-godišnja Li Fei prvi je put iskusila pomoć psa vodiča. Robot je demonstrirao fluidne pokrete kao što su kretanje naprijed, zaustavljanje i skretanje te trenutnu reakciju na pješake i prepreke u blizini.

Chen Zhijun, pomoćni istraživač na Fakultetu za strojarstvo i energetiku Sveučilišta Jiaotong, objasnio je prednosti dodatnog para nogu.

– Većina robotskih pasa na tržištu ima četiri noge koje koračaju u paru, pri čemu psi balansiraju na dvije noge istovremeno u linearnoj konfiguraciji. To ih čini nestabilnima jer moraju neprestano koračati kako bi održali ravnotežu. Naš model, međutim, ima šest nogu. Korača s tri noge istovremeno, uvijek tvoreći stabilnu trokutastu bazu, tako da može čvrsto stajati bez stalnog pomicanja, objasnio je Chen.

– Kada me vodi, moj put je ravniji. Sama, kao netko tko je slijep, ne mogu hodati pravocrtno, rekla je Li.

Istraživači su primijetili da robotski pas vodič ne treba stalnu internetsku vezu jer može beskonačno pamtiti rutu nakon što je nauči.

Oponašajući sposobnosti pravog psa, opremljen je s četiri ‘osjetila’ – sluhom, vidom, govorom i dodirom. Zadana brzina robota kreće se od 0,6 do 0,8 metara u sekundi, ali se može prilagoditi korisniku.

– Njegova najveća brzina može doseći do 1,6 metara u sekundi. Brzinu kontroliramo kroz odgovarajuću interakciju s korisnikom. Štap za navođenje osjeća silu iz ruke korisnika, ubrzava kada se gurne i usporava kada se povuče, objasnio je Chen.

Povratne informacije Li Fei, testne korisnice, dale su uvid u to što treba poboljšati, uključujući potrebu da se korisnicima češće postavljaju upiti.

– Potrebno nam je mnogo glasovnih uputa. Na primjer, ako se pas robot treba iznenada okrenuti, slijepi korisnik to ne bi predvidio. Pas robot trebao bi izgovoriti svoje radnje unaprijed kako bi upozorio na nadolazeće skretanje ili kada se približava stepenicama, rekao je Chen.

S više od 17 milijuna slabovidnih ljudi u Kini razvoj robotskih pasa vodiča mogao bi mnogima značajno poboljšati mobilnost i neovisnost./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img