Šest simptoma po kojima se može prepoznati tihi moždani udar

Jeste li ikada čuli za prolazni ishemijski napad (TIA)? Još je poznati i kao tihi moždani udar, a nastaje formiranjem krvnog ugruška koji blokira protok krvi, prenosi American Stroke Association.

Simptomi tihog moždanog udara mogu biti slični kao kod pravog, ali su oni obično blaži i javljaju se povremeno te nestaju u roku od 24 sata bez trajnog oštećenja mozga, prenosi Net.hr.

Simptomi

– Iznenadni gubitak vida ili zamagljen vid

– Iznenadna slabost, utrnulost jedne strane tijela

– Poteškoće u govoru ili razumijevanju

– Vrtoglavica

– Gubitak ravnoteže

– Jaka glavobolja

Zanimljivo je da se ovakvi simptomi često prepisuju umoru i manje ozbiljnim stanjima te nitko ne posumnja da bi u pitanju mogao biti ‘tihi moždani udar’.

Usprkos tome što simptomi nestaju nakon 24 sata, neotkriveni tihi moždani udar predstavlja važno upozorenje i ukazuje na povećani rizik od budućeg moždanog udara.

Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu “JAMA Neurology” 2020. godine, intenzivna glavobolja bez ikakvih prethodnih simptoma, može biti jedan od ranijih znakova moždanog udara.

Nakon što se tihi moždani dijagnosticira, preporučuje se kontrolni pregled kod neurologa kako bi se procijenio rizik od budućeg moždanog udara.

Faktori koji smanjuju rizik od moždanog udara:

– Kontrola krvnog tlaka

– Izbjegavanje stresnih situacija

– Redoviti zdravstveni pregledi

– Tjelesna aktivnost

– Održavanje zdrave prehrane

– Prestanak pušenja/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img