Šešelja očekuju za desetak dana u Beogradu

Vojislav Šešelj neće prihvatiti ponudu haških sudaca da bude privremeno pušten na slobodu jer bi im time omogućio izlaz iz bezizlazne situacije, kažu stručnjaci za beogradski „Blic“, “Došli su u bezizlaznu situaciju i Antonetti se na ovaj način pokušava izvući” – prokomentirala je Nataša Kandić.

– Haški tribunal nije uspio ovladati slučajem protiv Vojislava Šešelja, a prijedlogom da se Šešelj pusti na privremenu slobodu sudac Jean-Claude Antonetti pokušava se izvuče iz ove situacije – kaže za “Blic” Nataša Kandić, koordinatorica procesa REKOM.

Ona sumnja da će Šešelj prihvatiti ponudu jer je “uvijek do sada odbijao sve beneficije koje su mu nuđene i interesira ga samo oslobađajuća presuda”. S druge strane, Zoran Krasić, šef tima za obranu Šešelja, tvrdi za “Blic” da je “odluka pretresnog vijeća već donijeta i ne ovisi od odgovora Šešelja i tužitelja”:

“Mi Šešelja očekujemo za desetak dana u Beogradu”, kaže.

Rok za izjašnjavanje o prijedlogu pretresnog vijeća je sedam dana od kada ga Šešelj primi.

Šešelj se od 24. veljače 2003. nalazi u pritvoru pod optužnicom koja je više puta mijenjana i koja ga tereti za teške zločine protiv humanosti počinjene tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji od 1991.

– Za jedanaest godina nikad nisu bili ni blizu osude iako su imali dokaze. Šešelj je pokazao vještinu u manipulaciji dokazima i opstrukciji predmeta i uvijek je uspjevao nadigrati ih, a sada u Tribunalu više i nema snage da se razriješi taj slučaj. Došli su u bezizlaznu situaciju i Antonetti se na ovaj način pokušava izvući – prokomentirala je Nataša Kandić.

I odvjetnik Branislav Tapušković ne vjeruje da će Šešelj tražiti bilo kakvu milost od Tribunala, već će se truditi da im oteža situaciju.

Komitet za obranu Vojislava Šešelja priopćio je “prava i jedina tema je pritvor koji se hitno mora ukinuti, a ne privremeno puštanje na slobodu”:

“Privremeno puštanje je tema prije nego što počne suđenje i u pauzama suđenje, a sada, nakon 11 godina pritvora i 27 mjeseci nakon iznošenja završnih riječi mora  se ukinuti pritvor. Nakon ukidanja pritvora Vojislav Šešelj bi mogao samo  prihvatiti jedno ograničenje da ne putuje nigdje izvan Srbije. Ako se Vojislav Šešelj pusti na slobodu sigurno će držati javne skupove, davati intervjue novinama, gostovati na televizijama, slobodno se kretati po cijeloj Srbiji i kritizirati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud. To su njegova građanska prava i neće dozvoliti da mu ih bilo ko ograničava pod bilo kakvim izgovorom”, navodi se u priopćenju.

Najnovije

SARAJEVO

Obilježena 31.obljetnica brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“

U organizaciji Koordinacije Udruga HVO Sarajevo obilježena je 31.obljetnica utemeljenja brigade HVO „Kralj Tvrtko“. Na žalost i ove godine počast brigadi nije mogla biti...