ŠERIF MEKTIĆ: Treba uhititi komesara policije HNŽ-a

”Treba pod hitno uhititi komesara policije HNŽ-a. Neću ni s kim pričati ni pregovarati. Te ljude moramo smjestiti u Salakovac”, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na press-konferenciji povodom nedopuštanja prolaska autobusa s migrantima u Izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara.

“Naredio sam SIPA-i da odmah obavijesti Tužiteljstvo da su službenici Službe za odnose sa strancima, i drugi službenici, presretnuti od specijalne policije MUP-a HNŽ koja je pod prijetnjom oružja tražili od njih da se vrate nazad. Rekao sam da pod hitno mora reagirati Tužiteljstvo i da se uhiti onaj koji je spriječio da državne institucije rade svoj posao”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

Mektić je rekao kako je Služba za poslove sa strancima BiH poslala obavijest MUP-u HNŽ-a da će transport biti izvršen te dodao kako je laž ono što je Vlada HNŽ-a rekla da nisu znali da će migranti biti prevezeni u Salakovac. ‘

‘Obaviješteni su pa su u nekim svojim krugovima, formalnim ili neformalnim donijeli takvu odluku. Tri kombija specijalno opremljenih ljudi su izašli s dugim cijevima pred te ljude”, rekao je.

“Ovo je za mene jedna vrsta ozbiljnog državnog puča ili udara, da policijski komesar jednog kantona donese odluku da državne institucije ne mogu izvršavati ustavom propisane nadležnosti. To je udar na ustavno-pravni poredak države. Ovdje su institucije radile u skladu sa Ustavom i nikakav komesar, niti bilo koja osoba, nema pravo da spriječi da se izvršavaju zakonom propisane obaveze državnih institucija”, rekao je.

Istaknuo je kako pojedini političari žele staviti migrantsku krizu u kontekst političke kampanje i da se na jedan politički način iživljavaju nad ovim jadnim ljudima./HMS/

Najnovije