LOVRINOVIĆ PISAO BORRELLU

“Šemsudin Mehmedović je izgubio dodir s realnošću, on državu vidi samo bošnjačkom”

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjedniku Europske komisije, Josepu Borrellu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani g. Borell,

Vjerujemo da ste zatečeni silinom nebuloznih političkih opservacija gospodina Šemsudina Mehmedovića koje Vam je uputio. Moramo Vam reći da mi nismo, jer je gospodin Mehmedović jedna od osoba koja najviše pridonosi nesporazumima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Također je osoba koja često sudjeluje u stvaranju političkih tenzija u javnosti.

Teško je razumno tumačiti ostrašćene političke stavove koji su najčešće utemeljeni na fundamentalističkim stavovima, bez ikakvih uporišta u demokraciji i demokratskom načinu ponašanja u politici.

Moramo Vas također informirati da je ovo što je izrekao zapravo kazneno djelo po Kaznenom zakonu BiH jer se odnosi na kazneno djelo širenja mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u javnosti, kao i korištenje jezika mržnje.

Vrlo dobro mu je poznata pozitivna uloga Hrvatske i Hrvata u stvaranju države BiH. Hrvatska je uvijek stajala iza suverene BiH i njezinog euroatlantskog puta, naravno i danas ali stoji i iza Hrvata u BiH, što jedno s drugim uopće nije u suprotnosti, čak što više, jedino je logično.

Gospodin Mehmedović je osoba koja kao da je izgubila dodir sa stvarnošću, dogovorenim mirovnim sporazumima i realnošću. Njegovi politički ciljevi su očito drugačiji od onoga što su potpisali i njegovi predstavnici u Washingtonu i Daytonu. On državu BiH vidi samo bošnjačkom što je vrlo opasno, a još je opasnije što se od njegovih stavova ne ograđuje SDA. Njegovo fašističko opserviranje Trećeg Reicha bilo bi potpunije kada bi rasvijetlio ulogu i svojih političkih predaka iz tog vremena. Ostaje nam nada da su i oni u SDA zatečeni njegovim nebuloznim političkim stavovima. Žalosno je što sve ovo čini kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje bi sutra trebao biti sudionik traženja političkih rješenja.

Ne znamo što je to sporno u demokratskom svijetu tražiti provođenje potpisanih sporazuma, a osobito mirovnih. Vjerujemo da Vas ne treba posebno podsjećati da je politička pozicija Hrvata u BiH potpuno narušena u odnosu na navedene sporazume. Samo je na Ustav FBiH bilo preko 100 intervencija bez naše suglasnosti, od strane OHR-a, te u Izbornom zakonu i niz drugih zakona, što je gotovo potpuno promijenilo dogovoreno stanje. Posljednje uporište za obranu političke pozicije hrvatskog naroda ostali su domovi naroda i Predsjedništvo BiH.

Poštovani g. Borell

Ostajemo Vam na dispoziciji za bilo koju vrstu suradnje i naravno sve ćemo činiti da BiH bude država jednakopravnih konstitutivnih naroda i drugih koji u njoj žive i na tom putu nas neće zaustaviti fundamentalisti ovoga tipa”, napisao je Lovrinović./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img