Sve vijesti

HNK Mostar

EU DIPLOMAT

SELMAYR: Austrija krvavim novcem i dalje kupuje ruski plin

Austrija je danas pozvala na razgovor predstavnika Europske komisije Martina Selmayra, koji je dan prije rekao da Austrija “krvavim novcem i dalje kupuje ruski plin unatoč ratu u Ukrajini”.

“Gospodin Selmayr pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova na razgovor s glavnim tajnikom”, stoji u priopćenju.

“Plaća se svaki dan krvavim novcem”

“Oh moj Bože, 55 posto austrijskog plina i dalje dolazi iz Rusije”, rekao je njemački diplomat jučer navečer na margini sajma suvremene umjetnosti u austrijskom glavnom gradu, prenijela je APA. “Plaća se svaki dan krvavim novcem”, rekao je izrazivši čuđenje što nitko u zemlji zbog toga ne prosvjeduje.

Prije invazije na Ukrajinu 80 posto plina uvezenog u Austriju dolazilo je iz Rusije, što se smanjilo, ali ovisnost je i dalje velika zbog ugovornih obveza OMV-a, koji je 31.5 posto u vlasništvu austrijske države, i ruskog Gazproma do 2040. godine.

OMV, prvo zapadno poduzeće koje je sklopilo ugovor o opskrbi sa Sovjetskim Savezom 1968., uvjerava da je diversificirao izvore opskrbe od početka rata u Ukrajini.

“Austrija može bez ruskog plina”

Premda je rekao da razumije energetske probleme Austrije, Selmayr je ocijenio da ta bogata zemlja može, kao i druge članice EU, bez ruskog plina.

Predstavništvo Europske komisije u Beču za sada nije dogovorilo na zahtjev AFP-a za komentar./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije