Seljko u Parizu

Željko Komšić, koji je na dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH, po treći put, izabran bošnjačkim glasovima u svakom susretu s inozemnih dužnosnika  osramoti sebe, zemlju iz koje dolazi, ali i one koji su ga birali.

Naime, na susretu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dugmad na sakou drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nisu bila zakopčana, što je suprotno diplomatskom bontonu. Jednostavnije rečeno, Komšić se pokazao kao pravi “Seljko u Parizu.”

Bonton uči da, ukoliko odijelo u stojećem položaju nosite otkopčano, ostavljate neformalan dojam i to je uobičajeno za  neformalne prigode. Komšić očito ne poznaje osnovna pravila bontona pa se i dalje nastavlja blamirati, jer susret s francuskim predsjednikom u Elizejskoj palači nikako se ne može tretirati neformalnim. Ovaj  postupak, mogao bi se opravdati tezom kako je nekopčanjem dugmadi na sakou Komšić Macronu želio poslati poruku da ga ne smatra dostojnim sugovornikom, kojemu ne treba iskazivati poštovanje. No s obzirom na Komšićev background sarajevskog jalijaša teško je povjerovati kako je to bio motiv njegovog nediplomatskog ponašanja.

Razinu političke irelevantnosti, diletantizma i nedoraslosti funkciji koju obavlja, Komšić je pokazao i optužujući predsjednicu RH i još neke hrvatske dužnosnike da su svojim huškanjem pridonijeli tome da Macron ustvrdi kako je, zbog povratka džihadista sa stranih ratišta, “BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku”. Emmanuel Macron je predsjednik velike europske države s dugom demokratskom tradicijom, razgranatom diplomatsko-konzularnom i obavještajnom mrežom, pa njegova izjava zasigurno nije plod huškanja bilo koga, nego rezultat ozbiljnih aktivnosti francuske objavještajne službe i razmjene podataka sa službama drugih zemlja

Današnji Komšićev gaf s odijelom nije, međutim, prvi takve vrste. Na susretu članova Predsjedništva BiH s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini u Bruxellesu početkom godine državni Komšić je pozirao s nogavicom u čarapi.

Istina i druga dva člana Predsjedništva imali su peh s odjećom. Milorad Dodik nije namjestio džep svog sakoa,  a Džaferovićeva kravata je bila daleko od savršeno zavezane.

I na oproštajnom susretu s Mogherini Komšić se izblamirao, bezuspiješno pokušavajući zakopčati sako, što možete vidjeti na snimku ispod.

Kada sljedeći put krene na put, ne bi bilo loše da mu netko od njegovih savjetnika pokaže kako se kopča sako i kada ga treba zakopčati. Ovako djeluje kao iz one parafrazirane narodne; “magarac u Bruxelles, magarac iz Bruxellesa”, ili “magarac u Pariz, magarac iz Pariza”./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img