DIREKTOR KOALICIJE "POD LUPOM"

ŠEHIĆ: Odgoda SIP-a o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Zbog odgađanja lokalnih izbora u BiH s 4. listopada na 15. studenoga SNSD će sutra ujutro podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, u kojoj će tražiti ocjenu ustavnosti odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o odgađanju izbora, rekao je “Nezavisnim” Luka Petrović, generalni tajnik te stranke.

Petrović je najavio podnošenje apelacije uz obrazloženje da SDS i PDP “čine sve da odgode lokalne izbore i da koalicija sa SDA bude što stabilnija”.

Vehid Šehić, direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik SIP-a BiH, za “Nezavisne” kaže da je odluka SIP-a potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se, kako kaže, postojeće zakonske norme tumačile široko. Kako tvrdi, Izborni zakon, pored redovnih, prepoznaje samo tri različita tipa izbora, i to privremene, odgođene i ponovljene. Izbori se mogu odgoditi na biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici samo u slučaju neke nepogode, poput poplava ili slično.

“U tom slučaju SIP donosi odluku kojom se izbori mogu održati sedam dana nakon redovnih, a najkasnije 30 dana od održanih redovnih izbora”, rekao je Šehić i dodao da je problematično, ne samo to što su izbori pomjereni na 15. studenog, što je više od mjesec dana u odnosu na redovni termin, već i to što redovni izbori ne bi ni bili održani, na osnovu kojih bi se mogli raspisati odgođeni izbori.

“Konačnu odluku donijet sud, ali po mom mišljenju, oni su uradili nešto što Zakon apsolutno ne dozvoljava. Ništa od toga što je urađeno, po mom mišljenju, nije u skladu sa Zakonom”, rekao je Šehić. Po njegovim riječima, međutim, to je samo dio problema jer, kako objašnjava, Izborni zakon propisuje da se u izbornoj godini mora osigurati financiranje te da to znači da proračun, iako još nije usvojen, mora imati i u privremenoj formi sredstva za održavanje izbora. Osim toga, problematično je i to što je SIP, kako naglašava, raspisao javne nabave za izborne materijale na dan na koji je odgodio izbore, a da to nije uradio 7. svibnja.

“Kad su trebali raspisati izbore, rekli su da nema novca za javne nabave, jer nije usvojen proračun, a sad kažu da mogu javne nabave iako nije usvojen proračun. To je vrlo čudno, jer ja pitam kako tada nije moglo, a sad može”, kaže Šehić.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, ocijenila je za Srnu da SIP nije imao zakonske osnove da prolongira održavanje lokalnih izbora te tvrdi da je dio članova izabran nezakonito i da su počeli raditi ne poštujući Zakon.

“Nitko ne spori da sredstva za održavanje lokalnih izbora treba osigurati, ali ne vidim nijedno zakonsko utemeljenje na osnovu koga je SIP donio odluku o prolongiranju izbora”, rekla je Krišto.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, jučer je ponovio da je odluka o odgađanju izbora nezakonita te da nije donesen ni rokovnik, iako je to obaveza po Zakonu.

“Nakon toga je potpuno nezakonito određen neki drugi termin, koji nema uporište ni u jednom članku Zakona, te je 15. studenog izvađen negdje ‘iz džepa'”, rekao je on./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PICULA: Šokantni su prizori policije prema prosvjednicima u Beogradu

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, član političke grupe europskih Socijalista i demokrata, ocijenio je šokantnim prizore "policijske brutalnosti prema prosvjednicima na...