ŠEFICA ŠVEDSKE DIPLOMACIJE S KONAKOVIĆEM: Nastavite dobar posao na reformama, važne oblasti su demokracija i vladavina prava

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s ministricom europskih poslova Švedske Jessikom Roswall, da je BiH od dobivanja kandidatskog statusa do otvaranja pregovora prošla najkraći put od svih zemalja i da smo šampioni tih procesa.

Istaknuo je da ne tražimo kratice za članstvo u EU već liderstvo i hrabriji pristup proširenju, koje su i pokazali otvaranjem pregovora.

Konaković je rekao da europske integracije mogu riješiti većinu problema koje imamo poput velikog opterećenja mirovinskih fondova zbog odlaska mladih, ali i pomoći kreirati ambijent koji će zadržati bh. građane u zemlji a možda neke i potaći da se vrate.

Naveo je da su naredni koraci za BiH nastavak reformi uključujući usvajanje zakona o sudovima i o zaštiti osobnih podataka, te finalizirati priču o FRONTEX-u i nastaviti usklađivanje s vanjskom politikom EU.

Dodao je da je Švedska, kao i neke druge zemlje, ponudila konkretnu pomoć u ispunjavanju preostalih obveza za članstvo u EU.

Konaković je zahvalio što je Švedska za vrijeme svog predsjedavanja EU veliki fokus stavila na proširenje i podsjetio da naše dvije zemlje imaju izuzetno kvalitetnu suradnju.

Roswall je čestitala na nedavnom otvaranju pregovora i na uloženim naporima na usvajanju potrebnih zakona, čime je pokazana odlučnost BiH za integracije.

– Cilj moje posjete je da poručim da treba nastaviti dobar posao na reformama kako bi iskoristili sadašnji momentum – rekla je ministrica.

Naglasila je da brzina našeg napretka ovisi od nas samih, a on se najviše odnosi na poboljšanje stanja u oblasti demokracije i vladavine prava./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img