THEDROS GHEBREYESUS

Šef WHO-a optužio bogate zemlje za potkopavanje sustava raspodjele cjepiva

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus optužio je danas bogate zemlje da potkopavaju sustav raspodjele cjepiva protiv covida-19 siromašnim zemljama dok se nastavljaju izravno obraćati proizvođačima kako bi osigurale pristup dodatnim dozama.

“Neke bogate zemlje se približavaju proizvođačima kako bi osigurale pristup dodatnim dozama cjepiva, što utječe na ugovore s Covaxom”, izjavio je generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim predsjednikom Frank-Walter Steinmeierom.

“Zbog toga je smanjen broj doza dodijeljen Covaxu”, dodao je.

Sustav Covax je uspostavljen kako bi se izbjeglo da bogate zemlje preuzmu sve doze cjepiva koje se još proizvodi u premalim količinama za globalne potrebe. Sustav uključuje mehanizam financiranja koji treba omogućiti pristup cjepivu za 92 gospodarstva sa slabim do srednjim prihodom.

Zbog nestašice cjepiva prva raspodjela u siromašnim zemljama će se odvijati tek krajem mjeseca a u brojim bogatim zemljama kampanje cijepljenja su počele krajem 2020. godine.

Odgovarajući na pitanje o obvezama koje su preuzele Sjedinjene Države, Europska unija i Njemačka da će bitno povećati doprinos Covaxu, generalni direktor je bio frustriran.

“Novac ne znači ništa ako za njega ne možete kupiti cjepivo”, rekao je.

“Jedino možemo isporučiti cjepivo zemljama članicama Covaxa ako bogate zemlje surađuju uz poštivanje ugovora s Covaxom”, inzistirao je i pozvao određene zemlje, koje nije imenovao, da njihovo ponašanje ne potkopa sustav raspodjele dogovoren između Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i saveza za cjepiva (Gavi).

Frank-Walter Steinmeier se također zalagao za širu raspodjelu cjepiva, iz moralnih razloga, ali i jer je svima u interesu brzo iskorijeniti virus i izbjeći da se novi, opasniji sojevi ne rašire posvuda.

Dr. Tedros je podržao ideju obustave intelektualnog vlasništva nad cjepivom protiv covida kako bi se mogla brzo povećati njihova proizvodnja. O tom prijedlogu se raspravlja od prošle godine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ali oštro ju osporavaju farmaceutska industrija i određen broj velikih zemalja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MOSTAR

Politički gaf novog mostarskog gradonačelnika – sa Željkom Komšićem na otvaranju vjetroelektrane “Podveležje 1″

Zbilja je bilo politički neukusno gledati današnje slike s otvaranje vjetroelektrane Podveležje 1. Jedan pozitivan događaj kao što je otvaranje infrastrukturnog energetskog projekta u zemlji...