UŽASNA PRIJETNJA

Šef Wagnera poslao “krvavi” malj u Europski parlament

Šef ruske plaćeničke Wagner grupe Jevgenij Prigožin jutros je u Europski parlament poslao malj prekriven lažnom krvlju. Na taj način je želio odgovoriti na potez europarlamentaraca koji su u srijedu izglasali da se Rusija proglasi državom sponzorom terorizma, a Wagner uvrsti na popis teroristički organizacija.

Na malju se nalazio amblem Wagnera, a ručica je bila umrljana lažnom krvlju. Prigožin je malj, koji je bio zapakiran u kutiji za violinu, poslao po svom odvjetniku koji ga je ostavio na porti. Video primopredaje je objavljen na Telegram kanalu Grey Zone, prenosi Jerusalem Post.

Podsjetimo, Wagner je privatna plaćenička vojna skupina s bliskim vezama s Kremljom. Poznati su po sudjelovanju u najžešćim borbama za ključna područja u ratu s Ukrajinom. Iako su bazirani u Europi, poznato je da se bore u Siriji, kao i u sjevernoj i subsaharskoj Africi.

“Europski parlament je raspušten”

Prigožin je poručio da je održao sastanak sa zapovjednicima Wagner grupe te da su odlučili proglasiti Europski parlament “raspuštenim”. Inače, ranije u studenome društvenim mrežama je kružila snimka pogubljenja maljem ruskog vojnika koji je prebjegao na ukrajinsku stranu. Proruski blogeri su poručili da je to osveta za njegovu navodnu izdaju.

Žrtva incidenta s maljem oteta je u Kijevu i prevezena preko državne granice, prije nego što je ubijena s više udaraca maljem u glavu i vrat. Žrtva, identificirana kao 55-godišnji Jevgenij Nužin, u videu daje svoje posljednje riječ i detaljno opisuje kako je zarobljena i najavljuje što će se dogoditi.

“Dobio sam udarac po glavi i izgubio sam svijest te sam došao u ovaj podrum. Rekli su mi da će mi se suditi”, govori Nužin na snimci. Odmah nakon toga zadobio je više udaraca od nepoznatog muškarca u maskirnoj odjeći. Nakon što se srušio na pod, neidentificirani muškarac zadao mu je još jedan udarac u glavu.

Europski parlament ustvrdio je da Rusija vojnim napadima na civilne ciljeve kao što su energetska infrastruktura, bolnice, škole i skloništa krši međunarodno pravo. Međutim, iako su u srijedu Rusiju proglasili državom sponzorom terorizma, taj je potez uvelike simboličan jer Europska unija nema uspostavljen pravni okvir za implementaciju pravnih mjera. /HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Bolesti pčela i nove tehnologije u fokusu pčelarskog sajma u Mostaru

Svečanim otvorenjem u Mostaru počeo je Šesti međunarodni pčelarski sajam “VI Dani hercegovačkog meda, Mostar 2022.”, nakon čega su upriličena i stručna predavanja. O bolestima...