ŠEF UKRAJINSKE DIPLOMACIJE PRVI PUT U BEOGRADU “Srbija otvorena za prijateljske razgovore s Ukrajinom na svim razinama”

Srbija ostaje posvećena poštivanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake članice UN-a, uključujući i Ukrajinu, a otvorena je za prijateljske razgovore o svim pitanjima i na svim razinama, istaknuli su danassrbijanski dužnosnici ukrajinskom šefu diplomacije Dmitru Kulebi koji boravi u Srbiji.

Mediji u regiji su prenijeli da se tijekom svog prvog posjeta Srbiji od početka ruske agresije u Ukrajini 2022. godine Kuleba sastao s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i novim premijerom Srbije Milošem Vučevićem, u čijoj vladi se nalazi nekoliko proruskih ministara, uključujući dvojicu koja su pod američkim sankcijama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na svom Instagram profilu budućnostsrbijeav najavio da će se veleposlanik Srbije, u kratkom razdoblju, vratiti na svoju dužnost u Kijev.

On je naveo da je s Kulebom “razmotreno i dogovoreno unaprijeđenje bilateralnih odnosa”, uz želju da se uskoro organizira ekonomski forum gospodarstvenika dviju država.

“Razgovarali smo i o europskom putu obje zemlje i nasušnoj potrebi uspostavljanja mira”, napisao je Vučić, dodavši kako je Kulebi “ukazao i na probleme s kojima se Srbija suočava, posebno na međunarodnom planu”.

Novi premijer Srbije Miloš Vučević je, kako je priopćeno iz Vlade, u razgovoru s ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom naglasio da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države članice Ujedinjenih nacija, uključujući i Ukrajinu.

Otvoreni smo za prijateljske razgovore o svim pitanjima i na svim razinama, rekao je predsjednik Vlade Republike Srbije.

Također je iskazao zahvalnost sugovorniku na tome što je spomenuo humanitarnu pomoć koju je Srbija poslala ukrajinskom narodu.

Premijer Srbije predočio je ministru Kulebi stavove službenog Beograda u vezi sa situacijom na Kosovu i o rezoluciji o Srebrenici, uz ocjenu da Priština nije ispunila ni jedan zahtjev koji je pred nju postavljen, a da je nevjerojatno da netko nakon skoro tri desetljeća ponovo pokreće pitanje o Srebrenici.

Kuleba je rekao da je njegov dolazak poruka da ima prostora da se odnosi dviju zemalja dodatno učvrste, posebno imajući u vidu činjenicu da dva naroda, srpski i ukrajinski, imaju sličnosti.

“Srbija i Ukrajina imaju mnogo različitog, ali isto tako i zajedničkog i zato je moguće da zajedno gradimo budućnost u mnogim oblastima”, zaključio je ministar vanjskih poslova Ukrajine, navodi se u priopćenju.

S ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocan-Harčenkom se ranije danas sastala i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, a razgovarali su, kako je priopćeno iz njezina ureda, “o mogućim vidovima parlamentarne suradnje dviju zemalja”, ponajprije “o osnivanju parlamentarne skupine prijateljstva s Rusijom”.

Srbija je više puta u Ujedinjenim narodima i na drugim međunarodnim forumima osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu, ali se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Vučić se dosad s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskijem sastao tri puta na međunarodnim forumima u inozemstvu, posljednji put na regionalnom sastanku u Tirani u veljači.

Od 2022. godine, Srbija je prihvatila tisuće ukrajinskih izbjeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoći u razminiravanju zemlje i postratnoj izgradnji.

Istodobno, Srbija je primila i tisuće Rusa koji su napustili zemlju nakon početka ofenzive na Ukrajinu, a s Kremljom održava bliske veze i čvrstu bilateralnu suradnju, prenose mediji./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img