ŠEF IZASLANSTVA EU U BIH Sattler zatražio hitno zatvaranje Vučjaka

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler, prilikom današnje posjete Bihaću, predao je 11 novih vozila za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije (MUP USŽ), ali i na sastancima s predstavnicima gradske i županijske vlasti tražio hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa za migrante na Vučjaku.

“Osigurali smo 11 novih vozila za policijske službenike i s ovom aktivnošću podrška Europske unije u BiH dosegla je iznos od 36 milijunana KM. Sredstva su naravno osigurana za rješavanje problema i izazova koji dolaze s migrantskom krizom. Naravno, ne idu sva za zbrinjavanje migranata i izbjeglica, nego se značajna sredstava usmjeravaju i za podršku lokalnim zajednicama”, istaknuo je šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johan Sattler.

Naglasio je i zahtjev koji je na današnjim sastancima uputio predstavnicima lokalne i županijske vlasti.

“Na sastancima s gradonačelnikom, premijerom i članovima Vlade, te policijskim komesarom tražio sam hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku. Ta lokacija je neuvjetna i neprihvatljiva kada su u pitanju higijenski aspekti, a da ne spominjem blizinu miniranih područja”, naglasio je Sattlera.

Na današnjim sastancima prezentiran je i stav Europske unije o eventualnom skorašnjem zatvaranju prihvatnih centara Bira i Miral. Rečeno je kako je to neizvodivo u kratkom vremenskom razdoblju, s obzirom da ugovori o korištenju prostora ističu 15. studenog.

Županijski premijer Mustafa Ružnić zahvalio je za podršku Europske unije, ali i ponovio određene stavove Operativne grupe za situaciju s migrantima u USŽ.

“Samo zahvaljujući podršci Europske unije i međunarodnih organizacija, nismo sami u ovoj situaciji. Zato moram ponovo apelirati i na nadležne državne institucije da se uključe u rješavanje problema. Učinit ćemo sve da izmjestimo ljude s Vučjaka, jer nismo ni mi sretni tamošnjim uvjetima, ali isto tako moram ponoviti da mi ostajemo pri stavu o potrebi izmještanja migranata i izbjeglica iz gradskih središta. Neophodna nam je koordinacija svih sudionika u procesu i rasterećivanje Unsko-sanske županije”, poručio je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom je ponudio lokaciju Lipa, koja je u gradskom vlasništvu, te najavio sutrašnju izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća.

“Tu sam lokaciju davno ponudio, međutim predstavnicima međunarodnih organizacija nije odgovarala zbog udaljenosti od grada i nemogućnosti osiguravanja servisa. Mi ćemo na sutrašnjoj izvanrednoj sjednici pokušati dobiti suglasnost Gradskog vijeća, tako da imamo i službenu odluku. Tu se relativno brzo mogu osigurati struja i voda, odnosno sve neophodnosti za kamp, tako da nam se ne može spočitavati kako ne nudimo adekvatne lokacije u državnom vlasništvu”, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Svi akteri današnjih sastanaka konstatirali su kako je neprihvatljivo da Unsko-sanska županija gotovo sam nosi teret migracijskog procesa, te da je krajnje vrijeme za adekvatnu reakciju nadležnih organa državne i entitetskih vlasti./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

POST I NEMRS

Pepelnica ili Čista srijeda: Znate li što se radi danas?

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, dan kojim započinje korizma kao poseban oblik pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva. Korizma, ne računajući nedjelje,...