ŠEF ČEŠKE DIPLOMACIJE: Podržavamo BiH, ali morate ispuniti uvjete EU

Bosna i Hercegovina i Češka Republika imaju vrlo kvalitetne i otvorene veze, bez bilo kakvih otvorenih pitanja – izjavio je danas ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nakon susreta s ministrom za europska pitanja Češke Republike Martinom Dvorakom koji boravi u radnoj posjeti BiH.

Konaković je ocijenio Dvorakovu posjetu još jednom važnom porukom ohrabrenja da ovaj momentum BiH mora iskoristiti kako bi se što više približila velikoj europskoj obitelji.

-Zahvalio sam na vrlo snažnoj podršci, prije svega politici proširenja koju je Češka Republika demonstrirala unutar Europske unije, posobno prema BiH. Moj kolega, ministar vanjskih poslova Čaške Republike, jedan je od sedam potpisnika pisma kojim su dali izravnu podršku integraciji BiH u EU – podsjetio je Konaković.

Naglasio je da su tijekom razgovora konstatirali da još nekoliko zakona koje bi BiH trebala usvojiti kao uvjet za otvaranje pregovora s EU, nisu nešto što izgleda tako teško da se ispuni te da bh. politički lideri u tom smislu moraju pokazati zrelost i odgovornost kako bi BiH osigurali europsku perspektivu.

– S druge strane, također smo naglasitili da očekujemo razumijevanje i pokazivanje liderstva od EU kako bi otpočeli pregovore s BiH, kako bi pokazali snažnu podršku prije svega građanima BiH, ali i proeuropskim političkim snagama u BiH – istakao je Konaković.

Ministar Dvorak je kazao da je Češka Republika veliki podržavatelj proširenja EU, te da je jedno od najvećih dostignuća predsjedvanja Čaške EU davanje kandidatskog statusa BiH.

– Kao zemlja koja je prijatelj proširenja zapadnog Balkana i BiH, mi smo jedna od članica EU koja aktivno lobira za otvaranje pregovora o pristupanju s vašom zemljom. Međutim u EU nema prečica do članstva, napreduje se u skladu sa zaslugama. Nadam se da je vlast i javnost u BiH dobro upoznata sa uvjetima koji se obično sažimaju u 14 ključnih prioriteta. Mi ne možemo oboriti taj standard, umanjiti uvjete, mada smo u potpunosti svjesni složenosti vašeg dejtonskog uređenja i vašeg ustava, ali kriteriji za članstvo u EU ostaju postojani, kao i kriteriji za ortvaranje pregovora o pristupanju – kazao je Dvorak.

Naglasio je da Češka Republika podžava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te su “zabrinuti zbog nekih struja i secionističkih snova koji neće biti na korist građanima ove zemlje”.

Dodao je da će Češka nastaviti podržavati BiH, ne samo deklarativno već i vrlo praktično, da će nastavti s financijskom pomoći te da će se fokusirati na transformacije koje su potrebne na europskom putu./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img