ŠEF BRITANSKE DIPLOMACIJE: Velika Britanija razmatra priznavanje države Palestine

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron izjavio je da je Velika Britanija spremna za trenutak kada će formalno priznati palestinsku državu.

Lord Cameron je rekao da Palestincima treba dati političku perspektivu za poticanje mira na Bliskom istoku, javlja BBC.

Palestinskom narodu bi se morao pokazati “nepovratan napredak” prema rješenju s dvije države, rekao je Lord Cameron.

– Kako se to bude događalo, mi ćemo sa saveznicima razmotriti pitanje priznavanja palestinske države, uključujući Ujedinjene narode. To bi mogla biti jedna od stvari koja pomaže da ovaj proces postane nepovratan – rekao je Konzervativnom vijeću za Bliski istok.

Britanski ministar vanjskih poslova također je pozvao Izrael da dopusti više humanitarne pomoći u Gazu i rekao da je “smiješno” da se britanska i druga pomoć koja je od velike važnosti za narod šalje natrag na granicu.

Lord Cameron je rekao da posljednjih 30 godina je priča o neuspjehu za Izrael jer nije uspio pružiti sigurnost svojim građanima.

– Samo prepoznavanjem tog neuspjeha, bit će mira i napretka – rekao je on.

Britanija već dugo podržava dvodržavno rješenje, gdje bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti jedni pored drugih u odvojenim zemljama.

Ali Lord Cameron naglašava da bi Britanija mogla dati formalno, diplomatsko priznanje palestinskoj državi ne kao dio konačnog mirovnog sporazuma, nego tijekom pregovora.

U isto vrijeme morala bi postojati nova palestinska vlast koja bi “bila uspostavljena brzo” s “tehnokratskim i dobrim vođama” sposobnim upravljati Gazom, rekao je./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img