SAD

Šef američke paravojne organizacije osuđen zbog napada na Kongres

Stewarta Rhodesa, osnivača krajnje desne organizacije Čuvari zakletve (Oath Keepers), porota je sinoć osudila za urotu radi poticanja pobune i prošlogodišnjeg napada na američki Kapitol u neuspjelom pokušaju poništavanja izbornog poraza tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa 2020.

Rhodesa, bivšeg vojnog padobranca i pravnika koji se školovao na Sveučilištu Yale, tužitelji su tijekom osmotjednog suđenja optužili da je vodio urotu, koja je počela ubrzo nakon izbora 2020., u svrhu pokretanja oružane pobune kako bi se zaustavio prijenos predsjedničke vlasti i spriječilo Kongres da potvrdi izbornu pobjedu Joea Bidena.

Najznačajnije od dosadašnjih suđenja za napad na Kapitol

Bila je to prva presuda pročitana uime 12-člane porote u najznačajnijem od brojnih suđenja proizašlih iz smrtonosne pobune na Kapitolu 6. siječnja 2021. Suđenjem je predsjedao okružni sudac Amit Mehta. Osim Rhodesa, krivom je proglašena i njegova suoptuženica Kelly Meggs, šefica floridskog ogranka Čuvara zakletve.

Kenneth Harrelson, član floridskog ogranka, Thomas Caldwell, umirovljeni mornarički obavještajac iz Virginije, i Jessica Watkins, koja je bila na čelu skupine milicija u Ohiu, oslobođeni su optužbi.

Tko su Čuvari zakletve?

Rhodes je 2009. godine osnovao Čuvare zakletve, paravojnu skupinu među čijim članovima su trenutno i umirovljeno američko vojno osoblje, policajci i osoblje hitnih službi. Članovi njegove organizacije pojavljivali su se, često teško naoružani, na prosvjedima i političkim događanjima diljem Sjedinjenih Država, uključujući demonstracije nakon ubojstva crnca Georgea Floyda.

Tužitelji su tijekom suđenja rekli da su Rhodes i njegovi suoptuženici planirali upotrijebiti silu kako bi spriječili Kongres da službeno potvrdi Bidenovu izbornu pobjedu.

Tijekom suđenja svjedočilo je pedesetak svjedoka. Rhodes i dvojica njegovih suoptuženika svjedočili su u svoju obranu. Zanijekali su da su planirali bilo kakav napad ili nastojali spriječiti Kongres da potvrdi izborne rezultate iako je Watkins priznao da je ometao policajce koji su štitili Kapitol.

“Nisam planirao napad”

Rhodes je rekao poroti da nije planirao napad na Kapitol i da je tek nakon završetka nereda doznao da su neki od njegovih ljudi upali u zgradu. Neredi u zgradi Kapitola, sjedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2000 Trumpovih pristaša okupilo na prosvjedu 6. siječnja prošle godine, na kojem je Trump ponovio neutemeljene optužbe da su izbore obilježili nepravilnosti i krađa, što je dovelo do njegovog poraza.

Kulminiralo je nasilnim upadom u zgradu Kongresa, napadima na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela, koji su se morali skrivati i bježati. Poginulo je pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno./Hina/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img