Sedam stvari koje psihoterapeuti uvijek rade kad se osjećaju loše

Jednostavno je nemoguće proći kroz život bez loših dana. Bilo da se nosite s negativnim iskustvom, suočavate se s promjenom u životu ili se jednostavno probudite loše raspoloženi, ne osjećate se 100% mentalno ili emocionalno dobro, sastavni je dio života.

Kako će točno izgledati dan lošeg mentalnog zdravlja razlikuje se od osobe do osobe – neki se ljudi mogu osjećati rastreseno, dok se drugi osjećaju bez energije i umorno. Bez obzira na to kako vam izgleda jedan od tih teških dana, može se reći da je neugodan. I sigurno ne želite učiniti ništa što bi vam pogoršalo već težak dan.

Čak i terapeuti imaju ovakve dane ― i postoje određene stvari koje oni osobno čine kako bi se brinuli za sebe kada se oni dogode. Pročitajte njihove savjete:

1. Paze da su njihove fizičke potrebe zadovoljene

“Općenito počinjem tako da napravim inventuru gdje stoje moje fizičke potrebe i jesu li tog dana zadovoljene ili ne”, rekla je Em Evans, terapeutkinja i suosnivačica The Understory Group u Pennsylvaniji.

To može značiti izradu doslovnog popisa fizičkih potreba, rekla je Evans – “Jesam li uzeo svoje lijekove? Pijem li dovoljno vode? Jesam li se dovoljno naspavao? Jesam li pojeo odgovarajuću količinu hrane za tu točku u danu? Jesam li pomaknuo svoje tijelo na način da se osjećam dobro?”

Ako ne opskrbljujete svoje tijelo hranom, vodom i drugim potrepštinama, nećete činiti nikakvu uslugu svom mentalnom (ili fizičkom) zdravlju.

2. Prebacuju stvari koje ne moraju obaviti taj dan

Kada imate težak dan, dobra je ideja ne stavljati sebi nikakav dodatni pritisak – tko želi imati poduži popis obveza kada je teško čak i ustati iz kreveta?

Nat Adey, terapeut i drugi suosnivač The Understory Group u Pennsylvaniji, rekao je da u danima lošeg mentalnog zdravlja može biti od pomoći procijeniti što treba učiniti danas, a što se može pomaknuti kasnije tijekom tjedna.

“Zato što je ponekad biti produktivan samo sloj stresa koji nam nije potreban”, rekao je Adey.

“Također se podsjećam da si dam milost”, rekla je Payal Patel, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja koja radi s klijentima u Sjevernoj Karolini i New Jerseyju. “I da ću stvari obaviti kad se budem osjećala bolje.”

Dakle, da, usisavanje se može odgoditi za sutra. Taj dosadni zadatak može pričekati do vikenda. Taj radni projekt koji je u tijeku vjerojatno se neće urušiti ako izdržite još nekoliko dana dok ne budete u boljem prostoru.

3. Izbjegavaju donošenje velikih odluka

“Ja osobno pokušavam izbjeći donošenje velikih odluka, bilo da se radi o planiranju putovanja s nekim ili donošenju velike medicinske odluke”, rekao je Adey. “Ako nisam na pravom mentalnom mjestu u tom trenutku, neću donositi nikakvu odluku koja bi mogla utjecati na moj život u daljoj ili samo doglednoj budućnosti.”

Razmislite o tome: ako niste u dobrom položaju, mogli biste završiti tako da pristanete na nešto što zapravo ne želite učiniti ili donesete odluku zbog tjeskobe i nepažljivog razmišljanja.

4. Izađu van

Poznato je da je priroda dobra za vaše mentalno zdravlje. Studije pokazuju da boravak u prirodi može povećati sreću, a šetnja prirodom u usporedbi s užurbanim okruženjem može smanjiti stres.

Ako je moguće, Patel je rekla da izađe van kad se osjeća potišteno – “brza šetnja ili čak malo sjedenje vani uvelike pomažu”, rekla je.

5. Daju prednost kretanju

Dobro je utvrđeno da vam tjelovježba može pomoći da se osjećate manje pod stresom i može vam pomoći da se osjećate bolje emocionalno, tako da kada niste emocionalno dobro, bilo bi dobro pokrenuti se.

“Veliki sam zagovornik… pokretanja tijela, i bilo da se radi samo o odlasku u šetnju ili jogu ili trčanje i nešto malo intenzivnije, smatram da kretanje obično stvarno pomaže da postavi moj dan u drugom smjeru,” rekao je Adey.

Čak i ako se ne možete motivirati za svoj redoviti sat HIIT-a ili dugo trčanje, pokušajte umjesto toga s kratkom šetnjom ili satom laganog istezanja. Svaki pokret može pomoći.

6. Povezuju se s drugim ljudima — a ne na društvenim mrežama

Evans je rekla da je sklona izolaciji kada se ne osjeća kao najbolja, zbog čega se samo osjeća gore. “I ruku pod ruku s tim pokušavam ograničiti i korištenje društvenih medija”, rekla je Evans. “Mogu biti uhvaćena u beskrajni ciklus listanja društvenih mreža zbog čega se osjećam iscrpljeno.”

“Ali, osim toga, kada se izolirate u stvarnom svijetu, a ipak, satima ostajete na društvenim mrežama… to vam može dati iluziju da se povezujete s drugim ljudima”, dodala je Evans.

Lajkati nečiju objavu na Facebooku nije isto što i sjesti s njim razgovarati o njegovom životu. “Stoga pokušavam svjesno i namjerno nastojati otići i povezati se s prijateljima, voljenima”, istaknula je Evans, dodajući da joj je također korisno biti u fizičkom prostoru s drugim ljudima, poput parka ili kafića.

“Osjećam da vas vaši dani lošeg mentalnog zdravlja stvarno pozivaju da se okrenete prema sebi, a meni je barem potreban svjestan i namjeran napor da se okrenem i dopustim sebi da se povežem s drugim ljudima i zadržim veze koje njeguju moje mentalno zdravlje”, rekla je Evans.

7. Odmaraju se

“Tijekom dana lošeg mentalnog zdravlja, fokusiram se na odmor koliko god mogu”, rekao je Patel. To može značiti bilo što, od drijemanja do jednostavnog ležanja na kauču kako bi odmorila tijelo, dodala je.

“Neću prisiljavati svoje tijelo da učini više nego što je sposobno”, rekla je Patel. Kad imate težak dan, jednostavno premještanje iz kreveta na kauč može biti sve što možete podnijeti – i to je OK, piše HuffPost.

Kada se ne osjećate najbolje, ne biste trebali očekivati ​​da ćete biti aktivni kao inače. Umjesto toga, trebali biste se nasloniti na tišinu koja vam na kraju može pomoći da sačuvate više energije i radite stvari koje volite raditi./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img