EVO ŠTO SADRŽI

SDS uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Želimir Nešković, uputio je u proceduru Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim je definiran prestanak mandata stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Dokument koji je dostavljen predsjedavajućem Doma naroda BiH, Nikoli Špiriću, definira sastav, izbor, organizaciju, nadležnost, način odlučivanja i druga pitanja rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Najaktualnije je to da zakon predviđa da Ustavni sud ima devet sudaca, od kojih su svi državljani BiH, navodi se u priopćenju SDS-a.

„Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bira šest sudaca, a Narodna skupština Republike Srpske tri sudca. Iz jednog konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine mogu se izabrati najviše tri sudca“, piše u Prijedlogu zakona koji je Nešković preložio Domu naroda.

Također, što se tiče donošenja odluka predviđeno je da “Ustavni sud odlučuje većinom glasova svih sudaca, koja uključuje najmanje glas jednog sudca iz svakog konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine i iz jednog entiteta, kada odlučuje u sporovima koji po Ustavu nastaju između dva entiteta, ili između BiH i jednog ili oba entiteta ili Brčko Distrikta i institucija BiH i entiteta, ili između institucija Bosne i Hercegovine, što obuhvaća, ali nije ograničeno na pitanja:

A) Je li odluka jednog entiteta da uspostavi specijalne paralelne odnose sa susjednom zemljom u skladu sa Ustavom, uključujući tu odredbe koje se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine,

B) Je li neka odredba ustava ili zakona jednog od entiteta u skladu sa Ustavom”.

Kada je riječ o zamjeni sudaca izabranih od predsjednika Europskog suda za ljudska prava “predviđeno je da Zastupnički dom Federacije BiH izabere dvojicu sudaca, a Narodna skupština Republike Srpske jednog sudca koji će preuzeti funkciju od sadašnjih troje stranaca”.

“Sudce koje bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava ostaju na dužnosti sudca do okončanja procedure izbora sudaca iz stava (1) ovog člana, a najduže šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona. Ustavni sud će nastaviti raditi bez sudaca izabranih od strane predsjednika Europskog suda za ljudska prava ukoliko se postupak izbora novih sudaca ne završi u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona”, navodi se u Prijedlogu zakona, priopćeno je iz SDS-a./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img