SDP skupio 63 glasa za raspuštanje Hrvatskog sabora, HDZ taji ima li većinu za preslagivanje Vlade

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije želio reći ima li HDZ u Hrvatskome saboru 76 glasova, koliko je potrebno za sastavljanje nove većine bez Mosta, no poručio je kako su izbori posljednje što HDZ želi, prenosi HMS.

Karamarko nije htio reći ima li njegova stranka 76 potrebnih glasova, dodajući kako ne želi kvariti neke dobro odrađene poslove. Hrvatska nema vremena za ove političke igre, za ovaj politički folklor koji nije dobar, ocijenio je.

Na pitanje kada se može očekivati izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću, odgovorio je kako to ovisi o predsjedniku Sabora i da će se to dogovoriti. Ne zna, istaknuo je, na što je predsjednik Vlade mislio kad je rekao da će se u Saboru braniti od laži i podmetanja. Ustvrdio je kako su pred njima još neke odluke te da su mogući svakakvi obrati, javlja HRT.

SDP ima 63 glasa

Iz SDP-a se doznaje da su tri IDS-ovca tijekom vikenda potpisala prijedlog za raspuštanje Sabora. Uz 56 zastupnika bivše koalicije Hrvatska raste broj potpisa time se popeo na 59, a u SDP-u kažu da je i nezavisni Stipe Petrina potpisao inicijativu.

Budući da su potporu raspuštanju Sabora najavili i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a, koji u Saboru ima dvojicu zastupnika, u SDP-u tumače kako u ovome trenutku de facto imaju 63 zastupnika koji podupiru njihovu inicijativu te je potreban još samo jedan kako bi odluka o samoraspuštanju “pala” na 12 zastupnika Mosta.

SDP-u je najvažnije prikupiti potrebnih 76 ruku za raspuštanje Sabora, rekao je Peđa Grbin te naglasio da će se zastupnici Mosta morat odlučiti jesu li za formiranje nove vlade s HDZ-om ili su za raspuštanje Hrvatskog sabora i nove izbore.

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić potvrdio je da će njegova stranka biti za opoziv premijera Tihomira Oreškovića i glasovati za raspuštanje Hrvatskog sabora.

Hrid: Nepovjerenje Oreškoviću i Karamarku

Predsjedništvo Hridi potvrdilo je odluku kojom se podupire izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću, kao i prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, neslužbeno se doznaje u toj stranci. No o svim daljnjim koracima odlučit će se na stranačkim tijelima./HMS/

Najnovije

MOSTAR

Otvaranje XVIII. Simpozija iz dječje kirurgije u četvrtak

Svečano otvorenje XVIII. Simpozija iz dječje kirurgije održat će se u četvrtak, 1. lipnja u 13 sati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Posebnost ovoga...