ZBOG NEZAKONITOSTI U NABAVCI MEDICINSKE OPREME

SDP BiH će tražiti smjenu federalnog premijera Fadila Novalića

Šef kluba zastupnika SDP BiH u Zastupničkom domu parlamenta Federacije Damir Mašić, pred početak današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da će ovaj klub uputiti prosvjede vezane za dvije teme – načinu na koji se održava sjednica Parlamenta, te o svim malverzacijama koji su se dogašale u razdoblju nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa.

– Sve moguće mjere su popuštene, kafići normalno rade, a mi održavamo online sjednicu. Ovdje se radi o pokušaju zataškavanja svega onoga što se radilo u protekla dva i pol mjeseca. S druge strane očekujemo da će danas zastupnici, prije svega oporbe, tražiti razrješenje, ostavku ili smjenu Fadila Novalića kao najodgovornijeg čovjeka u Vladi FBiH – rekao je Mašić medijima.

Zamjenica šefa kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH Mira Grgić podsjeća da je prije četiri tjedna upućen zahtjev za održavanje sjednice Zastupničkog doma s jednom točkom dnevnog reda – potencijalne nepravilnosti i nezakonitosti u radu Vlade Federacije BiH i Federalne uprave civilne zaštite.

– Cilje te sjednice je zaustavljanje nezakonitih radnji i sprječavanja radnji opasnih po život građana Federacije, kao i sprječavanja nanošenja ogromne materijalne štete. U obrazloženju smo ponavljali da tražimo od Vlade cjelovitu i opsežnu informaciju o svim provedenim javnim nabavkama, plana utroška kreditnih sredstava, MMF-a i Europske unije, kao i svih dodijeljenih sredstava na osnovu grantova i subvencija od dana proglašenja stanja nesreće – objasnila je Grgić i dodala da su hitne nabavke posebna priča, jer su u toj “hitnosti” svoju šansu vidjeli drvoprerađivači, malinari, kolačari i drugi.

Zastupnik SDP-a BiH Ivan Boban podvlači da online sjednica nije način na koji zastupnici SDP-a mogu “artikulirati svoja stajališta”, te da se na taj način želi opstruirati rad Parlamenta FBiH.

– Kada se radi o sjednici na kojoj će se govoriti o aktivnostima Vlade FBiH od proglašenja stanja prirodne nesreće do danas, kada se dogodilo dosta toga o čemu ni mi zastupnici nismo upoznati.Dolazimo s ciljem da postavimo konkretna pitanja. Do sada smo imali priliku samo preko medija slušati o svemu tome, pa na kraju i o famoznom korona zakonu o kojem do danas nemamo informacije kakve su posljedice po ekonomiju u FBiH. Organiziranje online sjednice ima za cilj opstruiranje rada Parlamenta FBiH – rekao je Boban.

Zastupnik SDP-a Senaid Begić prisustvovao je sjednici Komisije za zdravstvo na kojoj je od struke dobio informaciju da je od 170.000 testova, kojiko je na raspolaganju u FBiH, do sada iskorišteno samo 35.000.

– To jasno pokazuje da ova slika koja se prikazuje u javnosti o broju zaraženih i testiranih ne pokazuje pravo stanje. Došli smo do zaključka da će Savjet za zdravstvo tražiti iniciranje tematske sjednice po pitanju funkcioniranja zdravstva u FBiH. Ne misli se na funkcionisanje KCUS-a, nego da se vidi šta sve ne funkcionira u funkcioniranju zdravstva između županija i u Federaciji – naglasio je zastupnik.

Dodaje da se “korona zakon” u Zenici pokazao katastrofalnim i da je sindikat u tom gradu izašao sa informacijama da je 800 od 2.348 radnika ostalo na čekanju i to u vremenskom razdoblju od 19. svibnja do 27. rujna, a razlog odlaska na čekanje je što su kapitalisti iz “Mitala” po osnovu dobijanja beneficija putem “korona zakona” u iznosu od milijun i pol maraka.

– Kada je oporba govorila da je korona zakon u svrsi samo Vladi FBiH, odnosno premijeru Novaliću, na način da je osigurao samo sredstva za fondove, u ovom slučaju zdravstvenog osiguranja i MIO fond, odnosno da je Vlada na taj način sama sebi oplaćivala 244 KM, jer radnici od tih doprinosa nisu vidjeli ništa, ispostavilo se ispravnim. Oporba vjeruje da će već na ovoj sjednici imati dovoljan broj potpisa za pokretanje smjene Novalića i njegova Vlade – zaključio je Begić./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

POTPREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE

Europska pravobraniteljica traži odgovor je li Šuica radila pritisak na TV kuću

Europska pučka pravobraniteljica zatražila je od Europske komisije (EK) pojašnjenje u vezi s pritužbama anonimne osobe iz Hrvatske, nezadovoljne odgovorom EK-a o intervenciji potpredsjednice...