SDP: Bećirović pokraden, Džaferović je izgubio

SDP BiH tvrdi da je njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Denis Bećirović pokraden na izborima održanim u nedjelju, te da je kandidat SDA Šefik Džaferović zapravo izgubio izbore, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kako se navodi u priopćenju SDP-a “evidentno je da je izborni proces u Bosni i Hercegovini duboko kompromitiran i ozbiljno doveden u pitanje, posebno kada je u pitanju izborna utrka za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda”.

“Prema posljednjim informacijama, na samo jednom biračkom mjestu 133A132 u sarajevskoj općini Novi Grad, kandidatu SDA Šefiku Džaferoviću je upisano 59 glasova više nego što je stvarno dobio. Ako se ima u vidu da u FBiH ima 3.276 biračkih mjesta, onda se mogu razumjeti ogromne razmjere potencijalne krađe i postizbornih makinacija”, navodi SDP u priopćenju.

U ovoj stranci navode da “dokaz za izbornu prevaru na samo jednom mjestu govori o opravdanosti zahtjeva SDP BiH da se izvrši ponovno brojanje glasova”, prije svega za Predsjedništvo BiH.

“Jer je sada i više nego jasno i dokazano da je kandidat SDP-a Denis Bećirović brutalno pokraden i da je kandidat SDA Šefik Džaferović zapravo izgubio na ovim izborima. Zbog svega onoga što se jučer događalo u Sarajevu u općinskim izbornim komisijama, a posebno u općinama Novi Grad i Centar, tražimo hitnu smjenu i pokretanje krivične odgovornosti protiv predsjednika OIK-a ove dvije općine. Elvir Resić predsjednik OIK-a u Novom Gradu jučer nije blagovremeno obavijestio političke subjekte da će se po nalogu SIP-a vršiti ponovno brojanje na više desetina biračkih mjesta. Nakon što smo neslužbeno dobili informaciju o ponovnom prebrojavanju, poslali smo posmatrače kojima Resić nekoliko sati nije dozvoljavao da uđu u prostorije općine”, navodi se u priopćenju SDP BiH.

U ovoj stranci tvrde da je “Resić dugogodišnji SDA poslušnik”.

“Bivši savjetnik načelnika Semira Efendića i bivši direktor TVSA koji je u potpunosti srozao javni medij i pretvorio ga u stranački servis, jasno je da osoba poput njega nikako ne može voditi izborni proces ni u mjesnoj zajednici, a pogotovo ne u općini sa najvećim brojem stanovnika i birača u Bosni i Hercegovini”, zaključuje SDP u priopćenju za javnost./HMS/

Najnovije