SDA: Šestorka u Županiji Sarajevo pokušava nametnuti fantomski BHS jezik

Županijski odbor SDA reagirao je na jučerašnju izjavu ministrice obrazovanja Sarajevske županije Zinete Bogunić.

Navode da su nakon jučerašnjih izjava ministrice za obrazovanje, znanost i mlade ŽS Zinete Bogunić, predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića i člana Naše stranke Edina Forte u vezi s imenovanjem maternjeg jezika u Sarajevskoj županiji, dužni javnost podsjetiti na neke činjenice.

“Aktualna većina u Županiji Sarajevo predvođena Našom strankom i Narodom i pravdom pokušava u obrazovni sustav, mimo svih znanstvenih i stručnih kriterija, uvesti i mogućnost da jedan učenik izučava sva tri jezika. Znanost kaže da učenik može imati samo jedan maternji jezik, a struka da je to neprovodivo u praksi i da je nemoguće u okviru jednog predmeta učiti tri standarda i tri pravopisa. Da javnost na vrijeme nije prozrela šta joj je stvarna namjera, novoformirana politika bi kao rješenje nametnula fantomski BHS jezik, s ciljem da se postupno iz Sarajeva izgura bosanski”, naveli su u SDA.

Ističu kako vjeruju da iza ovakvih odluka stoji politički i zlonamjerni pokušaj takozvane šestorke ili jednog njenog dijela da se bosanski jezik potisne u drugi plan i da se većini nametne volja manjine.

“SDA poziva trenutne vlastodršce u Županiji Sarajevo da još jednom razmisle prije nego se opet požele poigrati s temeljnim društvenim vrijednostima kao što su tradicija, kultura i, prije svih, jezik”.

U priopćenju se ističe kako se SDA kao politička stranka od svog osnivanja i programski i suštinski zalaže za poštivanje ljudskih prava i slobodu izbora na području cijele Bosne i Hercegovine.

-Odlučno smo se borili protiv svake vrste diskriminacije, a sredine u kojima procese vodi SDA ostale su pluralne u svakom smislu. Zahvaljujući demokratskom kapacitetu Stranke demokratske akcije Sarajevo je bilo i ostalo primjer kako i nakon svega što je preživjelo tijekom agresije i opsade može biti grad po mjeri svakog čovjeka, bez obzira na njegovu etničku, religijsku ili jezičku pripadnost. U Bosni i Hercegovini, zajedno s ostalima, žive tri konstitutivna naroda i postoje tri službena jezika i to bosanski, srpski i hrvatski. U skladu s Ustavom i najvišim demokratskim principima svakom građaninu dužni smo osigurati pravo i mogućnost da izabere onaj koji osjeća svojim”, priopćeno je iz SDA./HMS/

Najnovije

PROČELNIK STUDIJA POLITOLOGIE NA SVEUČILIŠTU U MOSTARU

BARBARIĆ: Ne znam koliko je pametno ići u izborni ciklus s nereguliranim pravilima, politike centralizma i separatizma vode raspadu BiH

Pročelnik Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. Dražen Barbarić u Intervjuu na Federalnom radiju govori o diplomatskoj ofenzivi SAD i Europske unije...