SDA O ZAKLJUĆCIMA GO SNSD: “Aktiviranje prava na samoodređenje” predstavlja grubo potkopavanje mira i stabilnosti BiH

SDA smatra da zaključci GO SNSD-a, u kojima se najavljuje “aktiviranje prava na samoodređenje”, predstavljaju grubo potkopavanje mira i stabilnosti u BiH i izravni napad na Daytonski mirovni sporazum, koji nijednim svojim slovom ne dopušta mogućnost samoodređenja entitetima ili narodima.

– Entitet RS postoji isključivo na temelju Daytonskog mirovnog sporazuma, i ne posjeduje nikava prava, osim onih koja su taksativno pobrojana u Daytonskom sporazumu. Sve ostalo su očajničke iluzije Milorada Dodika i SNSD-a, koje predstavljaju opasan avanturizam i prvorazrednu sigurnosnu prijetnju – ističe se u priopćenju iz SDA.

Izmišljanje prava na samoodređenje RS-a, kroz neozbiljnu i pogrešnu interpretaciju UN-ovih konvencija, čiji su jedini potpisnici države, a ne regije ili entiteti, uz najave jednostranog aktiviranja tog “prava” – predstavlja, kaže se dalje u priopćenju SDA, opasno napuštanje okvira Daytonskog mirovnog sporazuma, kao najrelevantnijeg dokumenta kojim je definiran trenutni status BiH u poretku međunarodnog prava, a samim time i stabilnost i mir u BiH i ovom dijelu Europe.

SDA ističe da je Daytonski mirovni sporazum moguće mijenjati samo konsenzusom, “a sve dok se SDA pita u tom procesu, jedine moguće izmjene su harmonizacija s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i implementacija Mišljenja Euopske komisije, s ciljem jačanja građanskog principa i supremacije države nad entitetima”.

– Dodikove opasne antidaytonske, antikonsenzualne i secesionističke poruke zahtijevaju hitnu i odlučnu reakciju Vijeća za implementaciju mira i OHR-a, a sam Dodik i SNSD moraju shvatiti da bi jednostranim napuštanjem Daytonskog mirovnog sporazuma ugroziili mir, ali i poništiili jedini dokument na temelju kojeg postoje entiteti u BiH, te sebe doveli u politički i strateški ćorsokak iz kojeg će teško naći izlaz – poručuju iz SDA./HMS/

Najnovije