Hrvatski Medijski Servis

SDA neizravno podržala Komšića, Naša stranka i SBB protiv

Nakon što je to učinio SDP, kandidaturu lidera DF-a Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH neizravno je podržala i SDA. Naime, dopredsjednik te stranke Šefik Džaferović izjavio je kako je Komšićeva kandidatura u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Sve kandidature za sve funkcije u BiH i za članove Predsjedništva moraju biti  u skladu sa Ustavom i moraju biti u skladu sa Izbornim zakonom. Dakle, ta kandidatura je u skladu sa Ustavom i zakonom, dakle ta eventualna kandidatura, i što se toga tiče tu stvari tako stoje, kazao je Džaferović, prenosi portal Vijesti.ba.

Komšić je u dva navrata biran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, a Stranka demokratske akcije protivi se izmjenama izbornog zakona, koje bi onemogućile da jedan narod drugom bira članove Predsjedništva.

Komšićevu kandidaturu, ako je suditi po izjavi Adisa Arapovića, ne podržava, međutim, SBB. Arapović koji bi trebao biti šef Izbornog stožera Radončićeve stranke za RTRS je izjavio kako Komšićeva kandidatura može samo produbiti krizu.

“Principijelno ne mislim da će to doprinijeti bilo kakvom smirivanju tenzija u ovoj zemlji, čak naprotiv, mislim da će dodatno usložniti tzv. hrvatsko pitanje u BiH, dodatno će dati argumente i HDZ-u i svima onima koji brane poziciju kolektivnog predstavljanja Hrvata da insistiraju na svojim zahtjevima”, izjavio je Arapović.

Čini se kako ni sve stranke bošnjačke tzv. ljevice neće stati uz Komšića.

– Mislim da je ovo dosta nova informacija, do sada se s tim špekuliralo. Prethodni stav Naše stranke je bio da gospodin Komšić nije osoba od interesa koju ćemo podržati, mislim da se ništa tu nije promijenilo, ali će se razmatrati ova opcija i zauzeti stav po pitanju ovoga, smatra  Damir Marjanović, član Naše stranke./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte