SDA “LETI” IZ VLASTI U HNŽ: Hercegovački kadrovi SDA odbačeni, Deklaracija postaje Bakirov „autogol“

Deklaracija SDA kojom zazivaju ratni entitet proširen na cijelu zemlju utemeljen na načelima Alijine Islamske deklaracije izazvala je kontroverze kako unutar domaćih političkih krugova, tako i međunarodnih faktora. Nakon što je američko veleposlanstvo jasno i nedvosmisleno odbacilo stavove sadržane u Programskoj deklaraciji i Ured Visokog predstavnika, nakon mlake reakcije, pozvao je na zajednički dogovor sva tri naroda kao temelj bilo kakvih dubinskih promjena Ustava BiH kao ključnog Aneksa Daytonskog mirovnog sporazuma.

Svu pompu i oduševljenje koju je Izetbegović mlađi htio izazvati unutar vlastitog biračkog tijela, kao najavu ostvarenja snova „oca nacije“ izazivaju dubinske potrese UNUTAR SAME SDA! U Republici Srpskoj uslijedila je instantna reakcija oko smjene SDA-ovog Bratića koji je na kraju sam dao neopozivu ostavku kako bi spasio vlastito dostojanstvo.

Čak i najvjerniji kadrovi u RS-u svjesni su da gube poziciju važnu institucionalnu poziciju u RS-u koja bi imala itekakav utjecaj pred predstojeće lokalne izbore sljedeće godine, osobito u Srebrenici čiji gubitak Bošnjaci predbacuju upravo Izetbegoviću.

S druge strane i HDZ BiH sprema politički odgovor na Bakirove kaskaderske poteze izbacivanjem SDA iz HNŽ-a koja cijelo vrijeme blokira rad Skupštine i proces uspostave vlasti, upravo preko Šerifa Špage koji je praktično odbačen iz stranačkih tijela.

Nema sumnje da je hercegovački SDA ponajveći gubitnik stranačkog Kongresa bez ijednog značajnijeg imena u Glavnom odboru SDA kao tijelo koje kreira stranačku dinamiku i raspodjelu pozicija na svim razinama.

Iz Gradskog odbora mostarskog SDA uvelike se govori da je i ministarstvo obrazovanja pred gubitkom te da nakon održanog Kongresa gdje su izgubili pozicije teško mogu inzistirati na tome resoru, nakon što je HDZ BiH ostvario ponajbolji rezultat u posljednjih 20 godina na županijskoj razini. Najveći gubitak i de facto slom SDA slijedi ukoliko dođe do izbora u Gradu Mostaru, za kojeg se mostarski HDZ uvelike priprema na gradskoj i županijskoj razini, osobito nakon zajedničkih sastanaka županijske razine s vrhom stranke i Draganom Čovićem koji su održani posljednjih dana u stranačkoj središnjici./HMS/

Najnovije

MINISTAR ZDRAVSTVA RH

Beroš objasnio kad će Hrvatska proglasiti kraj epidemije te uputio jasnu poruku za jesen

U Hrvatskoj je 113 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 4436 testiranih, a tri su osobe preminule, objavio je danas Stožer. “Rekao je Božinović da Beroš...