AFERA " RESPIRATORI" I "3F"

SDA kaže da bi Tegeltija trebao dati ostavku ili biti smijenjen

-Umjesto što licemjerno moralizira, optužuje SDA za tobožnji pritisak na pravosuđe i brani kompromitiranu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija bi trebao podnijeti ostavku ili biti smijenjen, stoji se u priopćenju SDA.

Iz vodeće bošnjačke stranke navode da je razumljivo da Tegeltija brani tužiteljicu Tadić, “jer ga je ona sačuvala od procesa u aferi ‘Potkivanje’, u kojoj je kompletna bh. javnost mogla vidjeti snimku i način rada predsjednika VSTV-a”.

Također u priopćenju se navodi da je poražavajuće da Tegeltija nikada zbog toga nije procesuiran.

– I to je jedan od razloga zbog kojih je veliki dio javnosti izgubio povjerenje u dio pravosuđa kojim rukovode Tegeltija i Tadić. Tegeltija je posljednja osoba koja može govoriti o neovisnom pravosuđu, jer je upravo on pravosudne institucije stavio u službu politike SNSD-a, a što je i javno potvrdio kada je prisustvovao Dodikovom skupu u Istočnom Sarajevu organiziranom s ciljem da se derogira Ustavni sud, ističu iz SDA.

Jedini „pritisak“ koji SDA pravi prema pravosuđu, kako su istaknuli, jest njihov zahtjev da se striktno primjenjuje zakon, bez izuzetka procesuiraju sva kaznena djela i da se procesi vode u svakom dijelu BiH.

– Ne mogu Tužiteljstvo BiH i SIPA-a biti nadležni samo na teritorijama na kojima u većini žive Bošnjaci. Naš ‘pritisak’ ogleda se i u; tome da od pravosuđa tražimo da ne bude privilegiranih i nedodirljivih, kao i da ne bude afera i montiranih političkih optužnica koji podrivaju vjeru građana u pravosudni sistem, ističu iz SDA u priopćenju za javnost.

Podsjećamo, iz ove stranke konstantno su nezadovoljni radom pravosuđa u BiH te vrše javni pritisak na rad pravosudnih institucija nakon što su uhićeni pa pušteni da se brane sa slobode osumnjičeni u aferi “Respiratori; federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “Srebrena malina” Fikret Hodžić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NOVOIZABRANI SABORSKI ZASTUPNIK

VIDOVIĆ: Hrvatska će ostati najveća podrška bh. Hrvatima

Radoje Vidović, novoizabrani zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru iz 11. izborne jedinice za Dnevnik.ba je izjavio kako je prezadovoljan izbornim rezultatima koje HDZ ostvario.„Unatoč...