Scholz o raketama Taurus za Ukrajinu: Nemoguća isporuka bez njemačkih vojnika

Njemački kancelar Olaf Scholz branio je danas odluku da Ukrajini ne isporučuje rakete dugog dometa Taurus kako bi spriječio sukob između NATO-a i Rusije.

U obraćanju zastupnicima u parlamentu rekao je da se napredno oružje dugog dometa ne može isporučiti bez dodjeljivanja njemačkih vojnika za takvu misiju, javlja Anadolija.

– Za mene ne dolazi u obzir isporuka takvih sustava dugog dometa, čije bi postavljanje moglo biti razumno samo ako uključuje i raspoređivanje njemačkih vojnika za ovu misiju, čak i izvan Ukrajine. To je linija koju ja, kao kancelar, ne želim prijeći – rekao je Scholz.

Naglasio je da upotreba moćnih, sofisticiranih raketnih sustava bez nadzora njemačke vojske može imati neželjene posljedice.

– To je oružje velikog dometa koje doseže do 500 kilometara. Za mene ne bi bilo odgovorno postavljanje ovog sustava naoružanja bez učešća njemačkih vojnika – istakao je Scholz.

Odbacio je kritike oporbenih zastupnika da on blokira isporuku projektila Taurus Ukrajini jer ne vjeruje Kijevu i strahuje da bi ih Ukrajinci mogli iskoristiti za napad na Moskvu.

– Želim ovo eksplicitno reći. Vjerujemo Ukrajini. Zbog toga je Njemačka daleko najveći dobavljač oružja Ukrajini među europskim državama – rekao je Scholz, dodajući da je njegova vlada do sada izdvojila ili obećala 28 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini.

Ukrajina je više puta tražila od Njemačke krstareće rakete Taurus. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je prošlog mjeseca da je Kijevu potrebno oružje ne za napad na Moskvu, već da uništi rusku vojnu infrastrukturu duž linije fronta na ukrajinskoj teritoriji./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img