SCHMIDT: Žuran prioritet je vraćanje povjerenja javnosti u izborni sustav

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt, na sastanku prijatelja zapadnog Balkana u Rimu govorio je o ključnim izazovima, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.

Ovom sastanku “Skupine prijatelja zapadnog Balkana” prisustvovali su i ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije, a teme su bile ekonomske perspektive i europske integracije regije.

Visoki predstavnik se također sastao s Alexanderom Schallenbergom, ministrom vanjskih poslova Austrije, Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kao i s Janom Marianom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike. Razgovarao je s njima o političkoj situaciji u BiH i regiji zapadnog Balkana.

Izjavio je da će otvaranje pristupnih pregovora biti jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu.

Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sustav je žurni prioritet za organe vlasti u BiH. Stoga je potrebno u kratkom roku provesti reforme s ciljem poboljšanja integriteta izbora kako bi bila osigurana uspješna organizacija lokalnih izbora zakazanih za listopad ove godine, kazao je Schmidt.

Naglasio je da institucije BiH moraju djelovati efikasno i u punom kapacitetu kako bi rješavale i druge prioritete da bi BiH na proljeće mogla službeno započeti pregovore o članstvu u Europskoj uniji.

Visoki predstavnik je zahvalio za produktivni razgovor tijekom sastanka, kao i za jačanje regionalnog opredjeljenja za pozitivne političke procese i za ostvarivanje zajedničkih ciljeva država zapadnog Balkana na njihovom putu ka integraciji u Europsku uniju.

Inicijativu “Prijatelji zapadnog Balkana” pokrenuli su 2023. godine Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija kako bi bili ubrzani pristupanje Europskoj uniji i integracija regije./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img