NAVODNI VISOKI PREDSTAVNIK

Schmidt zatražio od Parlamenta BiH rješavanje pitanja državne i vojne imovine

“Visoki predstavnik” u BiH Christian Schmidt poslao je danas pismo kolegijima Doma naroda i Zastupšničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojem navodi:

Implementacija Agende 5+2

– Primarni fokus međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je implementacija Agende 5+2, čije je ispunjenje neophodno za izlazak zemlje iz međunarodnog nadzora. U tom kontekstu, prioriteti su rješavanje pitanja državne i obrambene imovine.

Složenost ovog pitanja opravdava osnivanje stručne radne grupe za formuliranje i razmatranje opcija za prihvatljivo i održivo rješenje o državnoj i obrambenoj imovini. U tom pogledu, Parlamentarna skupština ima važnu ulogu. Stoga vas pozivam da preuzmete kontrolu nad ovim procesom, koji bi trebao rezultirati usvajanjem zakona na državnoj razini koji regulira ovo pitanje.

Tko treba činiti radnu grupu

Radnu grupu za ovu tematiku treba činiti adekvatan broj parlamentaraca, te predstavnika relevantnih institucija na državnoj i entitetskoj razini, kao i domaćih i međunarodnih neovisnih stručnjaka, uključujući predstavnike Europske unije.

Moj Ured će aktivno sudjelovati i podržavati ovaj napor, uključujući pravne i stručne savjete. OHR će Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dostaviti listu institucija iz države i entiteta, kao i relevantnih neovisnih eksperata.

Očekujem da će Parlament sazvati radnu grupu u najkraćem mogućem roku. Moj ured vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i dalju diskusiju o daljem putu – zaključio je Schmidt u pismu. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije