SCHMIDT: Uzimanje etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt podsjeća članove parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudaca iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije. Visoki predstavnik, kao čuvar Dejtonskog sporazuma, ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu – objavio je Ured visokog predstavnka (OHR).

Visoki predstavnik naglašava, kako se dalje navodi, da sudci uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard.

-Sudci trebaju donositi presude neovisno i nepristrasno, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće s europskog puta – poručio je vispki predstavnik, objavljeno je na platformi X.

Pet izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda odlučilo je danas napustiti sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon što je sa osam glasova “za”, šest “protiv” i bez suzdržanih glasova u dnevni red današnje sjednice uvršteno razmatranje zahtjeva izaslanika Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Kemal Ademović rekao je da zakon protuustavan i da ga ne namjerava stavljati na dnevni red, a predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je istaknuo između ostalog da se predloženim zakonom “oduzima pravo Ustavnom sudu da uređuje svoj način postupanja, nego da to treba parlament uraditi zakonom”.

-Ustavni sud odlučuje većinom glasova sudacaija, a ovdje se uvodi etničko glasanje u način donošenja odluka u pogledu apelacija – poručio je Džaferović. /HMS/

1 COMMENT

  1. PORUKA SMITU:DAYTON TRI NARODA,ETNICKI PRINCIP.USTAV JASAN.. NI U NJEMACKOJ VISE NE MOZES GOVORITI O NJEMCIMA.IZLUDILI STE SEBE. SAD I U LUDOJ BIH POKUSAVATE UVESTI NESTO STO NE PISE U USTAVU. NA ZALOST NISTE DORASLI OVOJ BIH. SAMO , AKO SU ZADOVOLJENI SVI OVDJE TADA JE OK. OVAKO ,NISTA. MOGUCNOST TRI TERITORIJE KAO RJESENJE ,A NE DVIJE.SMITE SMITE NE DOLIJEVAJTE ULJE NA VATRU.RIJESTTE PROBLEM PRECIJECANJEM CVORA. NA TAJ NACIN.DA SE ZNA KO PIJE I PLACA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img