Hrvatski Medijski Servis

SBB: Neprihvatljivo je da BiH i Sarajevo budu poligon za “inat politiku” Turske prema zapadnim silama

Kako postaje sve izvjesnije da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održati predizborni skup u Sarajevu, iz dana u dan su sve brojnije reakcije mnogih bh. političkih aktera. Danas se oglasio i SBB BiH koji navode da je ovakva manifestacija nepotrebna.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Neslužbenu najavu političkog predizbornog mitinga AK partije Turske i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu, SBB smatra nepotrebnom i za Bosnu i Hercegovinu štetnom demonstracijom moći i utjecaja političkih ličnosti drugih država. Neshvatljivo je da 12 dana prije najavljenog skupa nijedna nadležna institucija nema najavu, niti bilo kakav zahtjev za odobravanjem ovakve masovne manifestacije.

To upućuje na zaključak da se pojedini strani državnici prema našoj zemlji odnose kao prema vlastitoj teritoriji, gdje nema domaćina, pa se ne moraju ni najavljivati i tražiti dozvole kao svi drugi organizatori masovnih manifestacija.

U kontekstu napetosti između EU i Turske, zabrane sličnih Erdoganovih skupova širom Europe, SBB smatra neprihvatljivim da Bosna i Hercegovina i Sarajevo budu poligon za inat politiku Turske prema zapadnim silama. To za posljedicu može imati dodatno usložnjavane političkih prilika u našoj zemlji, a posebno našeg puta u Europsku uniju i NATO.

Ne sporimo prijateljske veze i dobre namjere turske države i turskog naroda, ali smo zabrinuti kratkovidošću vrha bošnjačke politike, koja zbog jeftinog populizma pristaje gaziti suverenitet države i dostojanstvo bošnjačkog naroda, dajući neprijateljima Bosne i Hercegovine primjer antidržavnog djelovanja. Time se uvodi opasna praksa da bez suglasnosti državnih organa BiH, svoje stranačke skupove u entitetu RS sutra može organizirati Vladmir Putin ili neki drugi strani predsjednik, kao da država i vlast Bosne i Hercegovine ne postoje.

SBB, kao legalistička stranka, apelira na nadležne institucije da osiguraju najviši nivo transparentnosti ovog slučaja, da javnost blagovremeno sazna ko je organizator, tko je dao potrebna odobrenja, tko garantira sigurnost građanima Sarajeva, te ko je napravio procjenu političkih, diplomatskih, sigurnosnih i drugih rizika koje ovakav skup nosi”, navodi se u priopćenju./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte