Saznajte je li zdravo spavati u potpunom mraku

Prije pojave moderne tehnologije smo na raspolaganju imali samo dva osnovna izvora svjetlosti – Sunce i Mjesec. Sunce nam je pomagalo da vidimo tijekom dana, a Mjesec nas je uspavljivao tijekom noći.

Moderna vremena su nas udaljila od prirode i izlažemo se svjetlu čak i tijekom noći. Umjetno svjetlo može negativno utjecati na zdravlje cijelog tijela, a istraživanja su pokazala da čak i blago umjetno svjetlo tijekom spavanja može oštetiti mozak, piše Centarzdravlja.hr.

Umjetno svjetlo povećava razinu hormona stresa tijekom noći, a učestalo izlaganje umjetnom svjetlu tijekom spavanja povećava rizik od nastanka kronične upale, inzulinske rezistencije i bolesti kardiovaskularnog sustava. Spavanje uz umjetno svjetlo može uzrokovati nesanicu i uzrokovati hormonalnu neravnotežu.

Melatonin je hormon neophodan za opuštanje i spavanje, a umjetno svjetlo narušava oslobađanje melatonina. Melatonin je taj koji snižava razinu krvnog tlaka, glukoze i tjelesne temperature. No, oslobađanje melatonina se dramatično smanjuje uz prisutnost svjetla.

Znanstvenici u ustanovili da osobe koje spavaju uz umjetno svjetlo imaju za 50% manje melatonina u tijelu. Upravo iz tog razloga preporučuju da spavate u svježoj, prozračenoj i mračnoj sobi.

Puno brže ćete zaspati ako ležite u mračnoj sobi, a uz to ćete smanjiti rizik od nastanka raka, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nesanice. Uz to, ujutro ćete se probuditi odmorniji ako ste spavali u potpunom mraku nego ako ste spavali uz umjetno svjetlo. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BIVŠI MINISTAR ZDRAVSTVA HRVATSKE

HEBRANG BOLUJE OD MALIGNOG LIMFOMA “Liječnici mi daju još tri mjeseca života”

Andrija Hebrang, nekadašnji ministar zdravstva Hrvatske boluje od malignog limfoma (rak limfnog sustava), ozbiljne bolesti koju je sam otkrio. - Prije manje od godinu dana...