WASHINGTON

Saudijski prestolonasljednik optužen da je poslao ubojice u Kanadu

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman optužen je da je poslao ubojice u Kanadu kako bi ubili bivšeg saudijskog obavještajca, prenosi u četvrtak BBC.

Atentat ne Saada al-Jabrija spriječen je nedugo nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija u Turskoj, navodi se u sudskim dokumentima podnesenima u SAD-u.

Jabri, dugogodišnji dužnosnik saudijskih vlasti, pobjegao je iz zemlje prije tri godine. Od tada živi u Torontu pod privatnom zaštitom.

Pokušaj atentata propao je nakon što su kanadski granični policajci razotkrili ekipu ubojica kada su pokušali ući u zemlju na međunarodnoj zračnoj luci u Torontu.

Jabri (61) je godinama bio ključni kontakt za britanski MI6 i druge zapadne špijunske agencije u Saudijskoj Arabiji.

Tužba, podnesena u Washingtonu D.C., tereti prestolonasljednika Salmana da ga je htio ubiti kako bi ga ušutkao. Jabri kaže da je razlog tome što posjeduje inkriminirajuće informacije.

Po sudskim dokumentima, riječ je o navodnoj korupciji i kontroliranju tima osobnih plaćenih ubojica poznatih kao Odred tigar.

Pripadnici tog odreda sudjelovali su u Khashoggijevu ubojstvu 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu./Hina/HMS/

Najnovije

ČAKOVEC

Pacijent umro od sredstva za toaletu pacijenata

Sredstvo zbog kojeg je umro pacijent na hemodijalizi u čakovečkoj bolnici nije dezinficijens, nego medicinsko sredstvo kod toalete pacijenata, a primijenjeno je intravenskim putem...