SAUDIJSKI MINISTAR ENERGETIKE: Proizvodnja saudijske nafte normalizirat će se krajem rujna

Saudijski ministar energetike, princ Abdel Aziz bin Salman izjavio je sinoć da će se proizvodnja nafte u njegovoj zemlji normalizirati potkraj rujna pošto je u subotu bila prepolovljena zbog napada na naftna postrojenja.

“Imam dobre vijesti za vas (…), opskrba međunarodnih tržišta naftom vratila se na razinu na kojoj je bila prije napada”, rekao je ministar na tiskovnoj konferenciji.

“U zadnja dva dana smo obnovili polovicu izgubljene proizvodnje”, dodao je najavivši da će se saudijska proizvodnja potpuno normalizirati potkraj rujna.

Premda su Sjedinjene Države optužile Iran za napade, saudijski ministar je rekao da Rijad ne zna tko stoji iza subotnjih napada na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici.

Ministar je rekao da Rijad – koji je počeo istragu i pozvao međunarodne stručnjake da joj se priključe – radi na prikupljanju “dokaza u skladu s međunarodnim standardima”.

Unatoč subotnjim napadima, uvrštenje saudijske superkompanije Saudi Aramco nastavlja se po planu, rekao je predsjednik njegovog upravnog odbora Jassir al – Rumajan.

“Nećemo ni s čim stati”, rekao je na istoj konferenciji.

Saudijska Arabija je prije napada proizvodila 9,9 milijuna barela na dan, od čega je izvozila 7 milijuna, uglavnom u azijske zemlje.

Saudijska proizvodnja je zbog napada pala na 5,7 milijuna barela na dan, što je oko 6 posto svjetske opskrbe./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

DODIK O OSTAVCI RADONČIĆA

To je obračun u okviru bošnjačke političke elite, on je radio u korist BiH i RS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ostavka ministra sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudina Radončića predstavlja obračun u okviru bošnjačke političke elite.-...