Sve vijesti

HNK Mostar

ŠEF DELEGACIJE EU U BIH

SATTLER: Visoki predstavnik ima puno pravo da slobodno putuje unutar BiH

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler osudio je i odbacio posljednje izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima prijeti da će zabraniti ulazak visokom predstavniku Christianu Schmidtu na teritorij tog entiteta.

– Visoki predstavnik je imenovani dužnosnik međunarodne zajednice i ima puno pravo slobodno putovati unutar BiH. Ove izjave ne samo da dalje potiču podjele u BiH, već predstavljaju zapaljivu retoriku koju u svakom slučaju osuđujemo – izjavio je danas u Sarajevu veleposlanik Sattler.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prije dva dana rekao da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt od sljedećeg tjedna neće moći ući u taj entitet te da će ga uhititi ukoliko kroči na teritoriju tog entiteta.

Ustvrdio da se u RS-u priprema uredba o zabrani ulaska visokog predstavnika te da će policijske stanice imati zadatak da, kada Schmidt uđe u RS, “organiziraju jedinice i da ga izbace”.

Ove Dodikove prijetnje jučer je osudilo i američko veleposlanstvo u Sarajevu, navodeći da su te izjave napad na Daytonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

– Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije – upozorili su iz Veleposlanstva SAD./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KOSOVO

KFOR: Prisutni smo na rizičnom području, spremni smo odgovoriti ako bude potrebno

Iz KFOR-a su poručili da su prisutni na rizičnom području i da su spremni odgovoriti na situaciju ako bude potrebno. KFOR je također odgovorio na...