Sattler s čelnicima Zastupničkog doma Parlamenta BiH o zakonima koje treba usvojiti da bi BiH mogla otpočeti pregovore o članstvu u EU

Članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa šefom Delegacije Europske unije i specijalnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Razgovarano je o obvezama koje u veljači stoje pred organima vlasti naše zemlje i Parlamentarnom skupštinom BiH kako bi bili ispunjeni ključni europski prioriteti neophodni da se u ožujku otvore pristupni pregovori s Europskom unijom.

Danas su, prije svih drugih, apostrofirani Zakon o sprečavanju pranja novca i fnanciranju terorističkih organizacija, zatim Zakon o državnoj službi, Zakon o zaštiti osobnih podataka, Zakon o graničnoj kontroli i Zakon o sukobu interesa, dok je zajednički ocijenjeno da hitno treba raditi i na rješavanju drugih prioritetnih reformskih zakona oko kojih je u ovom kratkom roku teško postići suglasnost ključnih političkih aktera u BiH.

Istovremeno, izraženo je očekivanje da će u veljači biti postignuti i dogovori o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za ovu godinu, kao i sporazumu naše zemlje sa Frontexom.

Članovi Kolegija istaknuli su danas da nije upitna volja zastupnika Zastupničkog doma da se na prioritetnim zakonskim rješenjima ubrzano i predano radi i iskoristi izuzetna prilika za veliki korak ka članstvu u EU. Pri tome, kako je rečeno, nije isključena mogućnost zakazivanja i hitnih sjednica Zastupničkog doma tijekom veljače ukoliko se za to ukaže potreba, a sve s ciljem da se do ožujka ostvari kredibilan napredak na europskom putu i ispune uvjeti za otvaranje pristupnih pregovora naše zemlje sa EU. /HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img