SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU

SATTLER: Ostanite doma, EU vam nabavlja 80 respiratora i testove za korona virus

Veleposlanik Europske unije u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera potpisali su paket financijske pomoći u vrijednosti od dva milijuna eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na pandemiju virusa “COVID-19”.

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od pet milijuna eura će uskoro uslijediti. Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe BiH iznositi sedam milijuna eura. Ta sredstva će omogućiti nabavku respiratora, setova za testiranje i znatnih količina osobne zaštitne opreme.

Sattler je naglasio da je Europska unija uvijek spremna pomoći BiH u vremenima krize.

– EU i ja kao veleposlanik smo spremni pomoći BiH sada, kao što smo to činili zadnja dva desetljeća i prije par godina za vrijeme velikih poplava 2014. godine. Naša primarna briga je zdravlje građana, ali isto tako pomno pratimo ekonomske posljedice – rekao je Sattler tijekom videokonferencije.

Veleposlanik EU ističe da je za vrijeme pandemije koronavirusa najvažnije da spasimo živote i poslove građana, te da je danas potpisan prvi paket pomoći za BiH u vijednosti 2 milijuna eura.

– U tijeku je nabavka 80 respiratora i testova za koronavirus, ali i zaštitne opreme. Uslijedit će paket pomoći od pet milijuna eura za istu svrhu. Više od 70 milijuna eura je namijenjeno za spašavanje poslova i pomoć ugroženim kompanijama koje su prekonoći ostale bez posla. Cijelokupni pakat pomoći iznosi 80 milijuna eura. Sada su bitna djela a ne riječi. Europska unija će ostati uz vas – rekao je Sattler i apelirao na građane BiH da ostanu u kućama za vrijeme pandemije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera naglašava da UNDP od proglašenja izvanredne situacije radi na pružanju podrške partnerima u BiH u okviru odgovora na pandemiju koronavirusa.

– Potpisivanjem današnjeg sporazuma potvrđujemo snažno partnerstvo s Europskom unijom i domaćim vlastima u odgovoru na krizu koju je izazvao koronavirus. Mnogo toga možemo učiniti zajedno kako što smo pokazali tijekom poplava 2014. U ovom trenutku smo fokusirani na nabavku neophodnih medicinskih pomagala kako bi se osiguralo testiranje i tretman osoba zaraženih koronavirusom, te uvjeti za nesmetan rad medicinskih djelatnika – kazala je Nedera.

Dodaje da je UNDP spreman započeti s procjenom ekonomskih i socijalnih efekata uzrokovanih pandemijom koronavirusa, te da će UNDP na osnovu te analize definirtati svoje buduće djelovanje u ekonomskom smislu./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Nove crne brojke bilježe SAD, Francuska i Njemačka

Nove crne brojke zaraženih i umrlih od koronavirusa, neke i rekordne, bilježe u srijedu ujutro Sjedinjene Države, Francuska i Njemačka.Broj umrlih od koronavirusa u...