SATTLER: Kroz proces pristupanja BiH Europskoj uniji doći će još više podrške i pomoći

Šef Delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler izjavio je za BHRT da je Bosna i Hercegovina na putu ka članstvu u Europskoj uniji i da će uloga EU u našoj zemlji jačati. Naglasio je kako je preporuka Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH izuzetno postignuće za cijelu zemlju.

“Bosna i Hercegovina je na putu ka članstvu u EU. To znači da postoji perspektiva za mlade, za obitelji, da je ovo zemlja gdje možete ostati živjeti, graditi obitelj i svoje živote. Kroz proces pristupanja će doći još više podrške i pomoći. Otvorit će vam se i dodatni programi, od već postojećeg ERASMUS-a, znanstveno-istraživački programi do mogućnosti da ova zemlja bude dio jedinstvenog europskog tržišta od 450 milijuna kupaca”, rekao je Sattler gostujući u emisiji Aktuelni intervju BHT1.

To je, naglasio je, značajna prilika i za bosanskohercegovačko gospodarstvo.

Sattler je naveo kako BiH može očekivati da bude dio svih pregovora koji se tiču daljnjeg razvoja same Europske unije.

“Ako Bosna i Hercegovina dobije zeleno svjetlo 27 zemalja članica Europske unije, to znači da formalno ulazite u dio pristupnih pregovora. Dakle, zajedno ste s Albanijom, Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, što je samo po sebi veliko dostignuće”, rekao je Sattler.

Pojasnio je da nakon toga slijedi niz tehničkih koraka. Prvo se, kako je naveo, utvrđuje pregovarački okvir, a kroz taj pregovarački okvir uređuju se pravila samog pregovaranja.

“Nakon toga radi se takozvani skrining svih 35 poglavlja, odnosno šest klastera. Radi se detaljna analiza što je BiH do sada uradila u različitim oblastima, od poljoprivrede, energetike, zaštite potrošača, vanjske politike, statističkih podataka. Dakle, cijeli niz aspekata i za to je potrebno vrijeme. Međutim, važno je da se proces pokrene i da imamo formalnu suglasnost svih 27 članica za otvaranje pregovora i nadam se da ćemo to imati krajem sljedećeg tjedna”, rekao je Sattler.

Naglasio je kako je preporuka Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom izuzetno postignuće za cijelu zemlju.
“To je zaista jedna velika i značajna stvar koju ste postigli kao zemlja i kao građani. Ja sam pet godina u BiH i nije to tako česta situacija da imate jedinstvenu ocjenu važnosti ovog iskoraka. Pratio sam novine i vidim otprilike da se na isti način izvještava o toj vijesti, što znači da je riječ o jedinstvenom strateškom cilju o kojem su svi jedinstveni, od Sarajeva, do Banja Luke i Mostara”, rekao je Sattler.

Naglasio je da je ipak riječ o preporuci, te da je konačna odluka sada na šefovima 27 država. U tom smislu, Sattler je pozvao bh. lidere da iskoriste preostalo vrijeme do sjednice Europskog vijeća, koja će biti održana sljedeći četvrtak i petak.

Podsjetio je i kako je za početak sljedećeg tjedna zakazana sjednica Vijeća ministara BiH, te ocijenio da su ministri veoma blizu usuglašavanja Zakona o sudovima, kao i Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Sattler nije htio prejudicirati šta bi se dogodilo ako naša zemlje ne dobije “zeleno svjetlo” za pristupne pregovore.

“Ja ne bih trčao pred rudu. Velika šansa se ukazala, čuli smo pozitivne reakcije iz mnogih naših zemalja-članica, vidjeli ste brojne posjete na najvišoj razini. Prošlog tjedna tri najvažnije zemlje članice – Njemačka, Italija i Austrija, njihovi ministri vanjskih poslova isticali su tijekom posjete da zajedno radimo na tome i ja to na taj način gledam”.

Naglasio je da su bh. vlasti napravile značajne iskorake.

Podsjetio je da je na Zakonu o sukobu interesa, koji je usvojen nedavno, rađeno sedam godina.

“Koraci koji su napravljeni su zaista značajni. Imali ste povjerenstvo koje je bilo nefunkcionalno, koje je vršilo provjere u smislu sukoba interesa, a koju su činili parlamentarni zastupnici. Imali ste entitetski veto. Ono što čujemo iz Banja Luke, posebno iz redova oporbe – da je riječ o prenosu nadležnosti, to su zaista budalaštine. Zakon bi izgubio svoju svrhu ako bi se uveo entitetski veto i ako biste imali povjerenstvo koja provjerava postojanje sukoba interesa, a koja nije funkcionalno”, rekao je Sattler.

Veleposlanik Sattler je, između ostaloga govorio tome kakva je uloga Delegacije EU u BiH na provođenju reformi i donošenju ključnih zakona, o izmjenama Izbornog zakona BiH, potezima vlasti iz Republike Srpske, koje se sve češće povezuju s institucijama i projektima iz Ruske Federacije u vrijeme kada EU pojačava sankcije toj zemlji./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img