STAV ŠEFA IZASLANSTVA EU U BiH

SATTLER: Izbori će se održati najesen, bez obzira na to hoće li se naći rješenje za Izborni zakon ili ne

Voditelj Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler izjavio je u srijedu da će se opći izbori održati najesen čak i ako se ne postigne dogovor o izmjeni Izbornoga zakona, dok je čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović ocijenio da neće biti uvjeta za provedbu rezultata bez izborne reforme.

“Bez obzira hoće li se rješenje naći ili ne, ja vas uvjeravam da će se izbori svakako održati”, rekao je Sattler u izjavi za medije. Pojasnio je kako BiH ima Izborni zakon unatoč tome što je dijelove osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, javila je Hina.

“Nije idealan (zakon). Imate Središnje izborno povjerenstvo i ranije izborne procese koji su se odvijali u skladu s izbornim zakonom, tako da bez obzira na konačni ishod pregovora izbori u ovoj zemlji u listopadu će biti održani”, kazao je.

On je pozvao političare iz BiH da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona navodeći da bi se na taj način relaksirali odnosi u zemlji.

U posredničku misiju sljedećeg tjedna dolaze posebni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica za Europu i Aziju pri Europskog službi za vanjsko djelovanje Angelina Eichhorst kako bi pokušali približiti stajališta bošnjačke i hrvatske strane o izbornoj reformi.

Europski sud za ljudska prava je u pet presuda ocijenio kako se izbornim sustavom u BiH diskriminiraju manjine budući se ne mogu kandidirati na vodeće pozicije u državi, Predsjedništvu BiH i državnom Domu naroda.

Istodobno Ustavni sud BiH je presudom u predmetu Bože Ljubića naložio da se osigura legitimno političko predstavljanje nakon što je ovaj bivši predsjedavatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH u prizivu naveo kako se Hrvate preglasava prigodom izbora u Dom naroda Federacije BiH te je zatražio da se prestane s tom praksom.

Hrvatska strana u BiH upozorava i kako je Željko Komšić u tri navrata biran na poziciju hrvatskog člana BiH Predsjedništva dominantno glasovima Bošnjaka nasuprot volji hrvatskih birača u toj zemlji.

Budući Parlament BiH nije izmijenio prijeporne odredbe, Ustavni sud BiH je izbrisao odredbe Izbornog zakona kojim se definira način biranja izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH.

Nakon posljednjih izbora 2018. Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je arbitriralo i izabralo izaslanike za Dom naroda, unatoč protivljenja vodećih hrvatskih stranaka da je takav potez nezakonit.

U međuvremenu je izabran i novi saziv SIP-a, čiji legitimitet osporavaju hrvatske stranke okupljene oko HDZ-a BiH.

Čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović izjavio je u srijedu za medije u Mostaru kako SIP ne može biti zakonodavac koji će odrediti način biranja izaslanika u Dom naroda, pozivajući se i na nedavni istup predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića koji je ustvrdio da Izborni zakon može izmijeniti samo Parlamentarna skupština BiH.

“Ja nisam siguran da će se izbori moći provesti do kraja jer za to nema uvjeta. Središnje izborno povjerenstvo nema ovlasti tumačiti nepostojeće odredbe Izbornog zakona. To može samo Parlament BiH”, rekao je Cvitanović.

Neizvjesno je i kako će se financirati održavanje općih izbora koji bi se u BiH trebali održati početkom listopada ove godine. Središnje izborno povjerenstvo BiH je nedavno zatražilo dodatna sredstva od državnog ministarstva financija BiH kako bi započeli s pripremama za izborni proces./HMS/

2 COMMENTS

  1. Koji lik. Ni prošli izbori nisu implementirani zbog izbornih krađa “građana” a oni bi bacili novac na nove koji bi prošli ako ne isto, ono još gore od prošlih izbora. Zamisao Daytona nije bila da jedan narod bira sve predstavnike i da ih onda zove “građanima”, nego da tri naroda dogovorno vode narod naprijed, a ovi od korupcije i lopovluka ni ne vide da narod grca u jadu i patnji i nažalost napušta ovu jamu korpcije i lopovije 🙁

  2. Gradanski koncept Zeljka Komsica postoji 30 godina u Entitetu FBIH. Tu zive hrvati, srbi, bosnjaci, romi, zidovi u ne nacionalnim kantonima. 30 godina dokaz da gradjanski koncept je cin izivljavanja Bosnjaka.

    Zasto da se gradjansko koncept preseli na kompletnu BIH pa zar nekome normalnom odgovara ovo fasisticko ustrojstvo poput FBIH??

    Zasto svi sute o tome?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije