SATTLER: EU poslala jasnu poruku i širom otvorila vrata pokazujući da je spremna za proširenje

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler pozdravio je odluku EU o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, navodeći da je presretan zbog toga te da je za njega osobno ovo momenat kojeg ću se zauvijek sjećati.

– Evropska unija je poslala jasnu poruku i širom otvorila vrata pokazujući da je spremna za proširenje. Danas znamo da je budućnost Bosne i Hercegovine u našoj Uniji – kazao je Sattler.

Naglasio je kako je EU danas prepoznala da su bh. institucije ostvarile što je potrebno i zaslužile ovu prekretnicu.

– Ovo je potvrda da je kompromis moguć i da su reforme nadohvat ruke – ističe.

Otvaranje pristupnih pregovora je, kako navodi, važno priznanje i čini zemlju privlačnijom za investitore i isto tako produbljuje vaše veze sa Europskom unijom, počevši od milijardu eura za Bosnu i Hercegovinu iz Plana rasta.

– Dakle, danas slavimo, a već sutra se mora nastaviti s radom. Sada znamo da se mogu preduzeti dodatni koraci i da će se morati otvoriti teške teme. Proces naredne faze, usvajanja čitavog seta prava i obveza iz zakonodavstva Europske unije je sam po sebi vrlo intenzivan – ističe Sattler.

Naglašava da svaki iskorak jača demokraciju, vladavinu prava, poslovno okruženje, borbu protiv korupcije, životnu sredinu i još mnogo toga.

– Istovremeno, Europska unija nastavlja da ulaže i pomaže, kao nitko drugi.

Dragi građani, dragi prijatelji!

Prije četrdeset godina uspjeli ste organizirati nezaboravne Olimpijske igre. Pokazali ste da ljudi ove zemlje mogu postići ogromne uspjehe kada za to postoji volja.

Vjerujemo u ovu zemlju. Mi smo prijatelji, mi smo partneri. I bit ćemo zajedno u Europskoj uniji. Jer, Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope – zaključio je šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img