SATTLER: BiH je na samom repu EU integracija; 2 milijarde KM investicija čekaju zbog neformiranja vlasti

Šef izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler smatra da odluka da se ne otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije poštena, ali da se ipak treba uzeti u obzir činjenica da je 25 država EU bilo čvrsto uz Balkan, njegovu europsku perspektivu te da je debata Europskog vijeća o tom pitanju bila dosta napeta.

Govoreći o financijskoj konstrukciji za Koridor 5C, u razgovoru za Dnevni avaz kazao je da je riječ o 335 kilometara moderne ceste, prenosi Fena.

– Jedna trećina te dionice već je završena. Za druge dvije trećine osiguran je novac i ta prometnica bi se trebala završiti u narednih pet do 10 godina – naglasio je.

Međutim, ističe da to ne znači da će cesta sutra biti gotova, jer ima veoma zahtjevnih dionica, poput tunela Prenj.

– Od 800 milijuna eura bespovratnih sredstava, koje je Europska unija obećala zapadnom Balkanu za razdoblje 2018. – 2020. godina, vašoj je državi pripalo više od 200 milijuna, što je najveći iznos i BiH je tu jedna pozitivna priča. No, taj novac, kao i još mnogo projekata u vrijednosti od skoro milijardu eura čeka konstituiranje vlasti – kazao je.

Govoreći o formiranju vlasti, kazao je da kao predstavnik EU ima i ovlasti posredovati i pomagati u gradnji dijaloga i povjerenja.

– Spreman sam to i raditi, ali treba spremnosti lidera da se napredak postigne. Posredovanje ima smisla samo ako postoji volja da se nađe rješenje. Nitko u Bruxellesu ne razumije, a posebno ne razumiju građani BiH, zašto treba toliko vremena da se vlast konstituira – kazao je.

Ipak, naglašava, u posljednjih nekoliko tjedana ima naznaka napretka na tom polju te da se vrše intenzivne konzultacije i u međunarodnoj zajednici.

– Potreban je kompromis koji će svima donijeti dobro. A da bi se to dogodilo, neophodni su ustupci, koji uopće ne znače slabost, već su odraz pragmatičnosti – istaknuo je.

Dok to ne bude, dodao je, skoro milijardu maraka europskog novca čeka odobrenje u Parlamentu, a odobrenja nema dok se vlast ne formira.

– I još toliko novca drugih investitora čeka. Pred zastupnicima su dvije milijarde maraka vrijedni projekti koji čekaju dogovor političkih lidera. Cijelo okruženje BiH napreduje, samo ste vi zastali, Bosna i Hercegovina je na samom repu integracija u EU – poručio je./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije