Hrvatski Medijski Servis

SASTANAK LAVROV-DODIK: Potvrda srpsko-ruske suradnje i prijateljstva

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavili su danas da će srpsko-ruski hram u Banjoj Luci biti jedan od osnovnih elemenata buduće suradnje RS i Rusije.

Nakon što se obratio građanima na temeljima tog hrama i duhovno-kulturnog centra, Lavrov je zahvalio svima onima koji realiziju taj projekat, a posebno, kako je rekao, rukovodstvu i osobno Dodiku.

Govorio je o rusko-srpskoj suradnji u Prvom svjetskom ratu i, kako je naveo, zajedničkoj povijesti.

– Teške godine Prvog svjetskog rata mi smo bili braća po oružju – dodao je šef ruske diplomacije.

Kazao je i da je današnji događaj veliki doprinos daljem jačanju duhovnih i kulturnih veza, jedinstva koje spaja dva naroda i iskrenog prijateljstva i, kako je dodao, ljubavi jednih prema drugima.

Dodik je u svom obraćanju zahvalio Lavrovu za pažnju koju pruža prema RS, miru na ovim prostorima, Daytonskom mirovnom sporazumu, koji su, kazao je, mnoge interevencije viskih predstavnika u BiH degradirale.

– Oteli su naše nadležnosti iz izvornog Ustava i Dejtonskog sporazuma i učinili da se RS svih ovih 20 godina bori za svoj status koji je ostvrila tim sporazum – rekao je entitetski predsjednik i dodao da je Rusija na to ukazivana i na tome se zahvaljuje.

Kazao je i da je RS stabilna, mirna, posvećena razvoju i već duže vrijeme bilježi porast stope svog ekonomskog rasta.

– Prisustvo vaših tvrtki za nas znači sigurnost, one su uspješne i održale su svoje poslovanje. Sve je to dokaz naše suradnje – rekao je Dodik i zahvalio se i Putinu za “pažnju koju uvijek pruža i za interes koji je pokazivao za naš prostor”.

Dodik i Lavrov su potom otkrili ploču, koja će biti postavljena na jednom od zidova rusko-srpskog hrama i duhovnog centra, kada on bude izgrađen.

Na ploči, na kojoj su njihova imena, uklesane su riječi:”Iskreno prijateljstvo i bratska ljubav srpskog i ruskog naroda sazdani su u ovom veličanstvenom hramu, posvećenom svetoj carskoj obitelji Romanov”.

O gradnji je na ruskom jeziku govorio episkop banjalučki Jefrem te uručio Lavrovu fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja. Lavrov je Jefremu poklonio Bibliju.

Lavrov je, nakon boravka u Sarajevu, u poslijepodnevnim satima doputovao je u Banju Luku, na razgovore s službenicima RS-a./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte