SASTANAK BEVANDE I PETRIJA Buduća suradnja s MFF-om moguća nakon formiranja vlasti u BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođeno šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.

Na sastanku je konstatirano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduvjet za nastavak provedba reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om.

Ministar Bevanda informirao je izaslanstvo MMF-a da je Vijeće ministara do sada usvojilo dvije kvartalne odluke o privremenom financiranju jer proračun za ovu godinu nije usvojen što je, također, posljedica nepotpunog formiranja vlasti.

Naglašeno je da sukladno Zakonu o financiranju institucija BiH tijekom primjene privremenog financiranja institucija BiH realiziraju samo tekuće rashode neophodne za funkcioniranje institucija, dok se servisiranje vanjskog duga vrši sukladno otplatnom planu i usvajanje proračuna za 2019. nema utjecaja na to.

Sugovornici su se suglasili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, kao i njegov nasljednik Andrew Jewel, koji će dužnost preuzeti od kolovoza ove godine, te mu je ministar Bevanda poželio uspjeh u radu i otvorenost za buduću suradnju, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Anketa pokazala: Značajan broj Amerikanaca koristio izbjeljivač protiv covid-19

Više od trećine Amerikanaca upotrijebilo je na i u svojim tijelima sredstva za čišćenje i dezinfekciju u pokušaju sprječavanja zaraze koronavirusom, pokazala je anketa...