SASTALI SE DODIK I IVANCOV: Izmišljeno pitanje plana za NATO koje opstruira formiranje vlasti

U Banjaluci je održan sastanak Milorada Dodika, srpskog člana predsjedništva BiH i Petra Ivancova, ruskog veleposlanika u BiH. Kako je rečeno nakon sastanka, razgovarano je o neformiranju vlasti na razini BiH.

Dodik je izjavio da je današnji sastanak dio redovnih konzultacija i unapređenje bilateralnih odnosa s Ivancovim. Naveo je da je politička situacija bila nezaobilazna tema razgovora, te je ustvrdio da se neophodno usmjeriti na ekonomska i pitanja iz gospodarstva.

Dodik je rekao da je izmišljeno pitanje plana za NATO koje opstruira formiranje vlasti.

“Vidljivo da je sporazum opstruiran, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni. Hoćemo ući u vlast i ispoštovati volju srpskog naroda. Ovih dana čuju se razne interpretacije da u vlast mogu i drugi, ali to nije adekvatno predstavljanje naroda”, rekao je Dodik.

“Sve što nije volja srpskog naroda, Republika Srpska će odgovoriti na adekvatan način”, poručio je srpski član Predsjedništva.

“Narodna skupština Republike Srpske će razmatrati stanje i tražiti dijaloge s adekvatnim sugovornicima.Legitimno pravo Skupštine je da vrati nadležnosti i da se s Federacijom i druga dva naroda o tome razgovara. Nismo spremni ući u vojne saveze, nego imamo svoj autentičan pristup tome”, kaže Dodik.

Petar Ivancov, ruski veleposlanik u BiH rekao je da Rusija daje bezuvjetnu podršku ekonomskoj suradnji s Republikom Srpskom, te da su zainteresirani da ruski investitori uspješno rade u RS.

Kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata smatra da se taj posao trebao uraditi u skladu s Daytonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda.

“Daytonski princip podrazumijeva da pobjednici iz svih naroda sudjeluju u formiranju vlasti. Dakle tri vodeće stranke i u skladu s pravilima predsjedatelj Vijeća ministara treba biti Srbin i to treba biti ispoštovano”, poručio je Ivancov.

On je naveo da, kada je u pitanju formiranje vlasti, suprotni stavovi trebaju biti stavljeni po strani, jer skoro godinu dana je BiH bez Vijeća ministara, što blokira ekonomske reforme i pravosuđe.

“Postoje rješenja za situaciju, a to je ono što je potpisano 5. kolovoza”, poručio je Ivancov./ATV/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije