ŠAROVIĆ: Nema uvjeta za Ministarstvo poljoprivrede na razini BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Mirko Šarović tvrdi da nema uvjeta za uspostavu ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na razini BiH.

Šarović u intervjuu Srni naglašava da je za takvo nešto potrebna suglasnost i Republike Srpske i Federacije BiH.

Kada je riječ o “tradicionalnoj trgovini” koja se odnosi na prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Šarović navodi da je Predsjedništvo BiH nedavno odlučilo korigirati pregovaračku poziciju BiH.

Predloženo je da se u pregovorima s EU “adaptacija” SSP-a odvija fazno, što se dosta podudara i sa zahtjevima gospodarstvenika u BiH koji predlažu da ovaj problem bude rješavan primjenom kvota i snižavanjem carinskih opterećenja za sve proizvode.

“Takva realizacija dovela bi do najmanje negativnih efekata za proizvođače iz BiH”, pojašnjava Šarović. On ističe da se “trenutno s EU vrše samo tehničke konzultacije, pa u ovoj fazi nije poznato pristaje li Bruxelles na ovu ponudu iz BiH”.

Prema njegovom mišljenju, eventualne štete koje bi nastale prilagođavanjem SSP-a samo je djelimično moguće “ispeglati” ruskim tržištem, jer BiH zbog smanjenog obima proizvodnje ne može biti konkurentna na ruskom tržištu, osim u nekoliko proizvodnih grupa.

Šarović upozorava da će BiH imati slične probleme kao i Hrvatska ako Srbija prije BiH postane članica EU, s obzirom na to da je s Beogradom potpisala slobodnu trgovinu bez carina u okviru CEFTA sporazuma. On naglašava da se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH posljednjih mjeseci uveliko priprema za ispunjavanje potrebnih uvjeta za izvoz bijelog pilećeg mesa i jaja u EU.

Šarović smatra da je izvoz crvenog mesa u EU najzahtjevniji cilj jer je povezan s više preduvjeta, pa će se BiH za ovaj zadatak duže pripremati.

Kada je riječ o sankcijama Energetske zajednice prema BiH, Šarović zaključuje da od spremnosti na dogovor Republike Srpske i Federacije BiH ovisi hoće li oblast plina biti regulirana jednim zakonom na razini BiH ili s dva harmonizirana entitetska. /Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

UKUPNO 368 U BIH

Devet novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hercegovini

U ponedjeljak u poslijepodnevnim i večernjim satima, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano je 48 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih, prenosi...