Sarajevski premijer bi posmrtne ostatke jednog od 10 najvećih masovnih ubojica premjestio u glavni grad BiH

Posmrtni ostaci doživotnog predsjednika socijalističke Jugoslavije Josipa Broza Tita mogli bi završiti u Sarajevu ako ih srbijanske vlasti pokušaju premjestiti iz Kuće cvijeća u Beogradu, kako je to predložio privremeni gradonačelnik tog grada Aleksandar Šapić.

Takvo što najavio je danas predsjednik vlade Sarajevske županije Nihad Uk, koji je reagirao na Šapićevu najavu Titova “protjerivanja” iz Beograda, odnosno premještanja njegovih posmrtnih ostataka u Kumrovec kako bi se Kuća cvijeća u krugu nekadašnje rezidencije doživotnog jugoslavenskog predsjednika u beogradskoj Užičkoj ulici pretvorila u “muzej srpske povijesti”, prenosi Hina.

U objavi na Facebooku Uk je Šapiću, koji je kadar srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, poručio kako Tito sigurno neće ostati bez mjesta koje bi ga prihvatilo jer postoji grad na području bivše Jugoslavije koji se diči partizanskim nasljedstvom.

“Postoji jedan antifašistički grad koji se diči nasljedstvom partizana i jednog od najvećih antifašističkih pokreta u Europi tijekom Drugog svjetskog rata, ali i po antifašističkom otporu bolesnim ideologijama u skorijoj prošlosti, a koji će ponosno preuzeti ostavštinu Tita i skrbiti o njoj kako dolikuje, a to je Sarajevo”, napisao je Uk, koji je član Naše stranke (NS), članice vladajuće koalicije na razini BiH.

Podsjetio je kako glavna sarajevska ulica i danas nosi ime maršala Tita. Pokušaji da se taj naziv promijeni i ona dobije ime Alije Izetbegovića propali su zbog oštrog protivljenja javnosti.

“Pozdrav iz Titove ulice za Beograd”, napisao je Uk na kraju poruke Šapiću, koji je poznat kao promotor četničkog pokreta i poklonik nacističkog suradnika Draže Mihailovića.

Njemački magazin Bild sastavio je listu najvećih masovnih ubojica koji su obilježili 20. stoljeće. Na “Top 10” našao se i maršal Josip Broz Tito.

Uvjerljivo prvo mjesto na listi najvećih ubojica 20. stoljeća zauzeo je kineski diktator Mao Ce-tung. On je odgovoran za smrt 50 milijuna ljudi. Autori članka na posljednje, deseto mjesto stavili su ime maršala Josipa Broza Tita, pokojnog doživotnog predsjednika Jugoslavije.

Njemački Bild pritom ističe da je Tito tijekom svoje vladavine bio odgovoran za smrt milijun ljudi. Na drugom mjestu je Staljin kojem se na dušu stavlja 40 milijuna života, a iza njega je Hitler koji je pobio 20 milijuna ljudi. Četvrti na listi je dugogodišnji je kineski diktator Čang Kaj Šek, odgovoran za smrt 10 milijuna ljudi, a odmah iza njega je i Lenjin s brojkom od 4 milijuna. Na šestom mjestu je Japanac Tojo Hideki (3 milijuna žrtava), a iza njega zloglasni Pol Pot (2 milijuna žrtava). Osmi je etiopski marksist Mengitsu, ubojica cara Haile Selassija i odgovoran za smrt 2 milijuna žrtava, a predzadnji Yahya Khan iz Pakistana s milijun žrtava./R.I./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img