SARAJEVSKI POJAS GAZE Arapa sve više u BiH, kupuju cijela naselja

Zbog čega je BiH postala jedna od najatraktivnijih destinacija za državljane arapskih zemalja, po kojem osnovu privremeno i stalno borave u BiH i kako su pokupovali cijela naselja u Sarajevu, Ilijašu, Tarčinu, Brezi, Pazariću…

Popularno sarajevsko izletište Vrelo Bosne u nedjelju je bilo prepuno posjetitelja koji su odlučili barem nakratko pobjeći od gradske sparine. Na samom ulazu u park, na travnjaku ispod parkinga, muškarac, žena i dijete klanjaju namaz.

Nitko na njih ne obraća pozornost, prolaznici obazrivo skreću poglede, nitko se ne usuđuje reći im da je mjesto koje su odabrali za obavljanje svog vjerskog obreda potpuno neprikladno. Uostalom, ovakvi prizori postali su posljednjih mjeseci sasvim uobičajeni na Vrelu Bosne, piše Slobodna Bosna.

Najveći broj izletnika je arapskog porijekla, a mnogo je onih koji dolaze iz Kuvajta i Katara i nisu samo turisti. U naseljima na rubnim dijelovima Sarajeva i nedaleko od grada kupili su zemlju i kuće, i odlučili tu ostati.

Ilidžanski ugostitelji i ulični prodavači o arapskim turistima, kao i novopridošlim stanovnicima njihovog naselja uglavnom govore prilično suzdržano.

Negativni komentari najčešće se mogu pročitati na Facebooku i internet-portalima. Zatečeni rapidnom promjenom demografske slike koja je u tom dijelu grada najočitija, pojedini stanovnici Ilidže ovo su sarajevsko naselje u šali prozvali „Ujedinjeni Ilidžanski Emirati.“

„Arapi nam najviše i kupuju, iako su mnogo manje darežljivi nego što se to obično misli“, kaže jedna prodavačica s Ilidže i dodaje kako se „vole cjenkati i neće baš tako lako dati svoj novac“.

U naselju Popovići u Općini Ilijaš prije rata živjeli su isključivo Srbi. Nakon što su otišli iz sela, pusto je ostalo 150 dunuma zemlje koje su prijeratni stanovnici Popovića prodali tvrtki MM United, registriranoj u Vogošći, čiji je direktor izvjesni Ahmed Kubat. On zastupa investitore iz Kuvajta koji su unajmili građevinske tvrtke iz BiH i na spomenutoj lokaciji izgradili 48 kuća.

Svaka kuća ima površinu od oko 100 kvadratnih metara. Gradnja je skoro završena, ostali su još samo završni radovi i asfaltiranje seoskog puta. Prvi stanovnici novoizgrađenog arapskog naselja, kako saznaju, trebali bi se useliti početkom sljedeće godine. Međutim, nitko točno ne zna tko su ti ljudi, za koga rade, niti po kojoj osnovi će boraviti u BiH.

Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš koja je izdala sve potrebne građevinske suglasnosti, neodređeno kaže kako će korisnici ovih objekata biti oni „koji mogu regularno boraviti u državi BiH“, te da se naselje gradi „na bazi svih provedenih procedura i dozvola“.

Popovići su samo jedno od brojnih mjesta u okolini Sarajeva gdje su investitori uglavnom iz Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije kupili zemlju. U njihovom su vlasništvu i kuće i imanja u Tarčinu, Brezi, Pazariću, Rakovici, Dobroševićima, Oseniku, Lokvama, Sokolović Koloniji, Ljubinićima…

Na području Općine Ilidža najveće naselje za Arape gradi se na području Nadosjeka. Investitor je kuvajtska tvrtka Aldijar.

Na prostoru od oko stotinu dunuma niču 74 kuće i tri stambene zgrade. Gradi se i džamija, ali bez munare, zbog blizine zračne luke i čestih nadlijetanja zrakoplova. Cijena jedne kuće iznosit će od 150 do 200 tisuća maraka, što je za ljude koji dolaze iz arapskog svijeta izuzetno povoljno.

Mjesto gdje se gradi ovo naselje prilično je zavučeno. Do njega se stiže makadamskim putem, a s ove lokacije pruža se prekrasan pogled na Sarajevo.

Općina Ilidža prije nekoliko godina izgradila je kompletnu infrastrukturu u ovom kraju – vodovod, kanalizaciju, rezerevoar za vodu od pet tisuća litara i uličnu rasvjetu. Pored ovog kompleksa koji je u izgradnji, Arapima je u posljednjih godinu dana u Nadosjeku prodano preko 350 dunuma zemlje, piše Slobodna Bosna.

Snježana Janković, koju su novinari zatekli ispred njezine kuće u ovom naselju, kaže kako su svi susjedi, uglavnom Srbi, prodali zemlju, a ona će svoju prodati polovicom rujna, kada očekuje da stigne kupac iz Katara kojim je već dogovorila prodaju. Zemlju će prodati za 30 tisuća maraka po dunumu.

Na pitanje zašto prodaje imanje, Snježana odgovara: „Što da radim, ovdje me više ništa ne veže. Skoro svi moji susjedi su prodali svoja imanja. Žali Bože što moram, ali nema druge…“. Snježana planira s obitelji preseliti u Srbiju.

„Od dobivenog novca kupit ću dva stana. Jedan sinu u Beogradu, a drugi na Fruškoj Gori, gdje planiram živjeti“, kaže.

Zemlju je u ovom naselju prodao i poznati pjevač Seid Memić Vajta. Na 14 dunuma, koji su njemu donedavno pripadali, počela je gradnja šest vila. U ovom kraju nalazi se i pravoslavno groblje, a Arapi su, kako saznaje sarajevski tjednik, ponudili novac da se ono izmjesti./SB/HMS/

3 COMMENTS

Comments are closed.

Najnovije

PREDSJEDATELJ PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik traži sazivanje posebne sjednice NS RS, tema visoki predstavnik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zatražio je sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a na kojoj bi trebalo biti riječi o radu visokog...