SARAJEVO Ramo Brkić pušten na slobodu iako je tri godine bio u bijegu

Bivši komesar MUP-a Unsko-sanske županije (USŽ) Ramo Brkić, koji je tri godine bio u bijegu, odlukom Općinskog suda u Sarajevu pušten je na slobodu, javlja Klix.ba.

Proces protiv Brkića, optuženog za davanje dara, prebačen je odlukom Suda Bosne i Hercegovine na Općinski sud u Sarajevo, a optužnicu u ovom slučaju zastupa Tužiteljstvo Županije Sarajevo, piše Klix.ba.

On je prvo optužen u predmetu sa sutkinjom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ga je teretila da je zajedno s Senadom Šabićem, preko posrednika, sutkinji nudio dar kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Brkić i Šabić su potom napustili teritorij BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostupanjskom presudom osuđena na dvije i pol godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelacijsko vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je daljnje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo.

Odvojeno od ovog predmeta, u studenom 2015. godine bivšeg policijskog komesara Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zbog organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloporabe položaja. Čekao je služenje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu gdje je trebao doći 9. ožujka 2016. godine, ali je pobjegao.

Nakon tri godine bijega Ramo Brkić je 29. svibnja 2019. godine uhićen na graničnom prijelazu Gruškovje u Sloveniji./HMS/

Najnovije

Turistu na Braču zasmetala Thomsonova pjesma pa se požalio općini, evo što su mu odgovorili

Turista je ove godine u Hrvatskoj znatno manje, a među najvjernijima ostali su nam turisti iz susjedstva koji su, ljetujući na Braču, doživjeli jedno...