SARAJEVO Prosvjedi ispred Veleposlanstva Švedske zbog dodijele Nobelove nagrade Handkeu

Članovi Udruženje žrtava i svjedoka genocida i građani Sarajeva okupili su se ispred veleposlanstva Švedske u BiH zbog odluke Komiteta Kraljevske švedske akademije znanosti da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, kazao je da je Handke sudjelovao u raznim mitinzima opravdavajući genocid koji je poočinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, javlja N1 televizija.

“Pozivam sve, pogotovo Akademiju Švedske da po prvi put u povjesti odustane od dodjele nagrade i na taj način ispoštuje Nobela. Nadam se da će naš apel koji će biti svakog utorka ovdje i da će Akademija odustati od dodjeljivanja nagrade Handkeu”, kazao je Tahirović.

Okupljenima se obratila i predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić koja je najavila da će večeras uručiti pismo princezi Victoriji prestolonasljednici i princu Danielu od Švedske s ciljem, kako su naveli, da ih se upozna s razlozima protivljenja nagradi.

“Mi smo danas se okupili simboličo da uručimo pismo kralju i kraljici, da ih opomenem na ono s čime se ne slažemo, a to je dodjela nagrade Handkeu. Nagradu koju je Akademija dala ovom čovjeku mogli su dati i Karadžiću, Mladiću i Miloševiću”, poručila je Subašić.

Članovi udruženja su naveli da će se okupljati svakog utorka do 10. prosinca kada bi nagrada službeno trebala biti uručena Handkeu.

Dodjela nagrade Handkeu je u BiH izazvala mnogobrojne reakcije.

Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, je od sredine devedesetih godina, svoj veliki književni talent i svoj dotad nesporno značajan književni autoritet stavio u službu jedne retrogradne nacionalističke ideologije koja je odgovorna za genocid, ogromne zločine i “etničko čišćenje” u Bosni i Hercegovini, navode iz Senata Univerziteta u Sarajevu.

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine izrazilo je iskrenu zabrinutost zbog dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, ocjenjujući ga otvorenim i dosljednim zagovaravačem i braniteljem neonacističkih i genocidnih projekata na Balkanu devedesetih godina prošloga stoljeća.

I Grad Sarajevo najoštrije je osudio odluku Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost za 2019. dodijeli Peteru Handkeu te zatražio od Grada Štokholma i gradonačelnice Anni König Jerlmyr da osude ovaj čin./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije